Budou mít Švýcaři 6 týdnů dovolené? Rozhodne referendum

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
10. 3. 2012 19:15
Víc volna má kompenzovat tlak, který na pracující vyvíjí "tvrdší a rychlejší" ekonomika
Švýcaři si zaslouží 6 týdnů dovolené, tvrdí odbory. Rozhodne se v referendu
Švýcaři si zaslouží 6 týdnů dovolené, tvrdí odbory. Rozhodne se v referendu | Foto: Isifa/Thinkstock

Bern - Na operačním stole leží pacient, který zjevně čeká na operaci. Vypadá to však, že se hned tak nedočká.

Ubíhají minuty, nic se neděje, v místnosti nikdo jiný není. Až pak si najednou všimne cedulky nalepené na přístrojích. Stojí na ní: "Nedostatek personálu kvůli novému nařízení o dovolených."

Klip, který - v různých jazykových variantách, jak se na zemi sluší a patří - doslova zaplavil Švýcarsko, je součástí masivní kampaně, která provází nedělní referendum o minimální délce dovolené. Zaplatili ji švýcarští zaměstnavatelé.

Důvod?

Odbory žádají, aby měl každý Švýcar ze zákona nárok na minimálně 6 týdnů volna. A protože se jim povedlo sesbírat 100 tisíc podpisů, rozhodnou o návrhu v plebiscitu všichni Švýcaři.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Lidé už nemohou pracovat až do důchodu, protože jsou nemocní. Je třeba nějaká kompenzace, potřebují víc volna," tvrdí Martin Flügel, prezident odborové organizace Travail Suisse. "Práce rodinný život a volný čas úplně semlela."

Švýcaři mají momentálně garantovány čtyři týdny dovolené za rok. V některých branžích ale platí zvláštní pravidla: ve strojírenství, stavebnictví či hodinářství mají pět a po dovršení 50 let věku šest týdnů pracovního volna.

Podle Travail Suisse to ale nestačí. Ekonomika je teď totiž mnohem "rychlejší a tvrdší", šestitýdenní dovolenou si zaslouží všichni, bez rozdílu.

Zatímco produktivita práce ve Švýcarsku v letech 1992 až 2007 vzrostla o víc než 21 procent, reálné mzdy stouply jen o čtyři procenta, argumentují odboráři. A dovolená navíc by to mohla kompenzovat.

Potíž je v tom, že si odbory pro referendum nevybraly nejvhodnější dobu. Růst švýcarské ekonomiky zpomalil, exportéři za hranicemi jen těžko udávají své zboží.

Foto: Jan Lipold

Na vině je silný švýcarský frank, který tamní zboží prodražuje. A za ten zas můžou potíže eurozóny, respektive některých jejích ekonomik.

Pokud se zvednou náklady na pracovní sílu ve Švýcarsku, budou muset firmy odejít jinam, třeba do "levnějších" zemí EU. A právě tím zaměstnavatelé, kteří Švýcarům pouštějí zmiňovaný klip o pacientovi, kterého nemá kdo operovat, argumentují.

Náklady na dva dodatečné týdny dovolené by podle nich byly závratné. Odhadují je na více než 6 miliard franků (přes 5 miliard eur). Švýcarské firmy by musely propouštět, protože si něco takového nemohou dovolit.

Ulice měst, letiště, nádraží i zastávky autobusů jsou proto polepené rudým varováním: "Více dovolené = méně pracovních míst". Švýcary zřejmě ovlivní. Podle průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky zveřejnila televize SRG, bude v neděli 63 procent z nich v referendu hlasovat proti návrhu odborů.

Ty se však nevzdávají. Příští iniciativa už se chystá, jejím cílem je referendem odhlasovat výši minimální mzdy. Zatímco ale třeba odbory v Německu žádají 8,50 eura na hodinu, odbory ve Švýcarsku chtějí dvakrát tolik: 22 franků (18,50 eura).

 

Právě se děje

Další zprávy