Putin slzel i vítězil, velká města však nepřesvědčil

Martin Novák ČTK Martin Novák, ČTK
5. 3. 2012 6:55
Putin jasně vyhrál. Vůdce komunistů Zjuganov ale výsledky voleb odmítá akceptovat
Vladimir Putin po oznámení předběžných výsledků telefonuje se spolupracovníkem z volebního štábu.
Vladimir Putin po oznámení předběžných výsledků telefonuje se spolupracovníkem z volebního štábu. | Foto: Reuters

* doplněny výsledky po sečtení 99 % hlasů

Moskva - Slzy Vladimira Putina a naopak hněv opozičních politiků. Takový byl povolební večer v Moskvě poté, co první odhady a výsledky potvrdily očekávané Putinovo vítězství.

Brzy ráno bylo sečteno už 99 procent volebních lístků. A bylo jasno, že Putin získal už třetí prezidentský mandát díky 63,82 procenta hlasů. Není to pro něj výsledek nejhorší - v roce 2000 mu dalo v prezidentských volbách hlas 52,94 procenta Rusů -, avšak ani nejlepší (v roce 2004 si Putin získal 71,31 procenta voličů).

Za staronovým prezidentem zůstal se ziskem 17,18 procenta hlasů předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov, třetí je miliardář Michail Prochorov, který má 7,77 procenta hlasů. Čtvrtým je šéf nacionalistů Vladimir Žirinovskij s 6,23 procenta hlasů, pětici kandidátů uzavírá vůdce strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov s 3,84 procenta hlasů.

V jednotlivých částech Ruska se volební výsledky výrazně liší. V Moskvě Putin nedosáhl ani na polovinu voličských hlasů, nižší než celostátní bilance je Putinův výsledek i v Petrohradě či v Kaliningradské oblasti. Drtivou podporu má naopak na ruském venkově a zejména v oblasti neklidného severního Kavkazu. V Dagestánu pro Putina hlasovalo 93 procent a v Ingušsku 92 procent voličů, v Čečensku, kde volební účast překročila 94 procent, získal Putin dokonce 99,73 procenta hlasů.

Za úspěch označují ruská média volební výsledek liberálního kandidáta Prochorova. Bodoval hlavně u voličů ve velkých městech - v Moskvě i v Petrohradě se umístil hned za Putinem na druhém místě a předstihl i šéfa komunistů Zjuganova, který je celostátně druhý.

Vladimir Putin na povolebním
Vladimir Putin na povolebním | Foto: Reuters

Slíbil jsem vám

"Slíbil jsem vám, že zvítězíme. A zvítězili jsme. Ať žije Rusko!" oznámil Putin svým příznivcům se slzami v očích. Později řekl novinářům, že neslzel dojetím, ale kvůli silnému větru. Na Manéžní náměstí nedaleko Kremlu dorazilo na shromáždění zhruba sto tisíc lidí.

Putin dodal, že zvítězil v otevřeném a čestném boji, s čímž však opozice zásadně nesouhlasí.

Předseda Komunistické strany Ruské federace Gennadij Zjuganov volby odmítl jako naprosto nečestné a zmanipulované. "Neuznáváme tyto volby, považujeme je za nelegitimní," prohlásil na tiskové konferenci viditelně rozčilený Zjuganov.

Podnikatel Michail Prochorov zase oznámil, že dva jeho pozorovatelé byli zmláceni u Moskvy za přihlížení policistů a v Petrohradu se prý na padesátce volebních obvodů objevili falešní pozorovatelé, kteří zaujali místa jeho spolupracovníků.

Podívejte se na fotografie z ruských voleb. Například na to, jak protestovaly polonahé aktivistky z hnutí Femen:

Průběh a výsledky voleb odmítá i takzvaná nesystémová opozice, jejíž zástupci nebyli k účasti na parlamentních ani prezidentských volbách vpuštěni.

Nevládní organizace Golos, která monitorovala průběh voleb, tvrdí, že podobně jako při parlamentních volbách znovu volební místnosti objížděly autobusy s lidmi, kteří házeli připravené lístky pro Putina. Dokonce prý i v Moskvě. Totéž tvrdili i někteří novináři.

Na pondělí večer opozice plánuje protestní demonstraci v Moskvě. Už v neděli ale v centru metropole hlídkovaly posílené policejní jednotky a u Kremlu stály automobily ministerstva obrany.

Putin má v Rusku podporu hlavně na venkově, mezi státními zaměstnanci a v armádě.

Do čela Ruska se Vladimir Putin vrací po čtyřleté pauze, protože v roce 2008 mu ústava, zakazující více než dvě funkční období prezidenta v řadě, nedovolila kandidovat.

Prezidentem byl v letech 2000 až 2008. Poslední čtyři roky strávil v křesle premiéra, ale většina Rusů stejně měla za to, že hlavním vůdcem Ruska je on, a nikoliv prezident Dmitrij Medveděv.

Nyní si role opět prohodí a Medveděv se stane premiérem. Formálně se Putin ujme prezidentského úřadu v květnu.

 

Právě se děje

Další zprávy