Srážka vlaků v Polsku: 16 obětí, mezi zraněnými je Čech

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
4. 3. 2012 15:32
UVNITŘ FOTO A VIDEO. Vidíme tělo, ale nemůžeme se k němu dostat, popisují záchranáři
Srážka u polské obce Szczekociny.
Srážka u polské obce Szczekociny. | Foto: Reuters

Varšava - Při srážce vlaků na jihu Polska zahynulo v sobotu večer 16 lidí, víc než 50 jich bylo zraněno, většinou těžce. Jde o největší katastrofu, jaká se na polské železnici stala za posledních 22 let.

České velvyslanectví posléze oznámilo, že mezi zraněnými je i jeden občan České republiky.

"Leží v nemocnici v městečku Wloszczowa severně od obce Szczekociny. Je v kontaktu se svojí rodinou a z nemocnice by mohl být propuštěn v úterý," řekl zástupce českého velvyslance ve Varšavě Martin Svárovský.

K nehodě, při které do sebe čelně narazily dva vlaky, došlo blízko obce Szczekociny, která je asi 30 kilometrů severovýchodně od města Zawiercie.

Podívejte se na záběry z noční srážky a nedělního hledání obětí:

"Víme, že 15 lidí zahynulo. Čtrnáct těl jsme vyprostili, ale k poslední oběti jsme se ještě nedostali. Vidíme ji, ale nemůžeme se tam dostat," popisoval dopoledne mluvčí hasičů Pawel Fratczak. Posléze se tragická bilance rozrostla na 16 obětí.

"Nezaznamenali jsme žádné brzdění, ale jenom náraz. Najednou byla tma a vlak se zarazil," řekl televizi TVN24 cestující Dariusz Wiśniewski. "Když jsme vystoupili, viděli jsme, co se stalo. Viděli jsme zraněné a mrtvé."

Zatím není jasné, jak se mohl vlak na nesprávnou kolej dostat. V obou vlacích cestovalo kolem 350 lidí.
 
Andrzej Pawlowski z železniční společnosti Polskie Linie Kolejowe řekl, že vlak jedoucí z Varšavy do Krakova se srazil krátce před devátou večer s vlakem, který jel z Přemyšlu do Varšavy. První z nich jel podle Pawlowského po špatné koleji.

Policie upřesnila, že vykolejila jedna lokomotiva a dva vagóny, ostatní vagóny zůstaly na kolejích.

Podle regionální záchranné služby jsou mezi lehce zraněnými Ukrajinci. Ve vlacích cestovali údajně také Španělé a Francouzi, ale zřejmě nikdo z nich nebyl zraněn. Polské úřady nemají zprávy, že by v některém z vlaků cestovali Češi.

Ohlášením šestnácté oběti se potvrdila dřívější slova ministr vnitra Jaceka Cichockiho, který prohlásil, že v troskách už nebude nikdo živý, že ale nelze vyloučit další mrtvé.

Podle mluvčího hasičů psi cvičení na vyhledávání živých i mrtvých těl již nedávají žádné znamení.

V akci stovky záchranářů

Na místě zasahovalo více než 400 hasičů a zhruba 100 policistů, raněné odvážely sanitky a povolány byly dva vrtulníky letecké záchranné služby.

Na místo nehody odjel premiér Donald Tusk a ministr dopravy Slawomir Nowak.

"Všechno nasvědčuje tomu, že jde o největší katastrofu, která se na našich železnicích stala za poslední roky," řekl v telefonickém rozhovoru se zpravodajskou televizí TVN24 ministr dopravy. "Jsou tam lidé, kteří zemřeli, a je tam spousta raněných," dodal.

Mluvčí hasičů Pawel Frontczak agentuře PAP řekl, že podle dosavadních informací má asi polovina lidí těžká zranění. Většinu raněných záchranáři už evakuovali, hasiči se podle Frontczaka dostali ke všem, o nichž věděli.

U místa nehody záchranáři postavili vyhřívané stany, na místě jsou sanitky a vrtulníky.

Policie uvedla, že vykolejila jedna lokomotiva a dva vagóny, ostatní vagóny zůstaly na kolejích.

 

Právě se děje

Další zprávy