Murdochův syn se vzdal pozice šéfa News International

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
29. 2. 2012 16:25
Synovi mediálního magnáta podrazily nohy skandály s odposlechy
James Murdoch během "grilování" v britském parlamentu.
James Murdoch během "grilování" v britském parlamentu. | Foto: Reuters

Londýn - James Murdoch v souvislosti se skandály kolem odposlechů odstoupil z čela News International sdružující britské listy jeho otce Ruperta Murdocha.

Odchod Murdocha mladšího oznámila mateřská společnost News Corporation, pod níž spadají všechny Murdochovy mediální tituly.

News International vlastní v Británii listy The Sun, The Times a nedělník The Sunday Times. Nedávno Murdoch začal vydávat nový nedělník The Sun on Sunday,

Až do loňského července vydávala také nejpopulárnější britský týdeník News of the World (NoW), který se ale Rupert Murdoch rozhodl právě kvůli skandálům s odposlechy zrušit.

Z prohlášení News Corporation dále vyplývá, že James Murdoch v širším vedení News International zůstane. Nově se prý zaměří na televizní stanice. Ve vedení společnosti ho nahradí dosavadní výkonný ředitel Tom Mockridge.

Jamese Murdocha byl až do aféry s odposlechy považován za dědice mediálního impéria svého osmdesátiletého otce. V britských médiích a v parlamentních slyšeních se ale začalo debatovat o tom, kolik toho James Murdoch o odposleších věděl a kdy se to dozvěděl.

On sám tvrdil, že nevěděl o rozsahu odposlechů v NoW až do loňského července, kdy skandál nabral na obrátkách. Někteří kolegové ale jeho tvrzení zpochybňují.

 

Právě se děje

Další zprávy