WikiLeaks: Česko chce koupit F-16, přímo o ně prosí

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
27. 2. 2012 16:30
Na projektu by se mohlo podílet také Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko a Slovensko
Stíhačka F-16 na základně Volkel.
Stíhačka F-16 na základně Volkel. | Foto: US Air Force

Londýn - Česká republika usilovala o získání amerických stíhaček F-16 a vzhledem k jejich vysoké ceně navrhovala, aby letouny společně nakoupilo pět či šest středoevropských zemí a získaly na ně slevu.

Píše se to e-mailu analytičky soukromé bezpečnostní a zpravodajské organizace Stratfor. Elektronickou korespondenci této americké organizace začal v pondělí zveřejňovat server WikiLeaks.

E-mail z 2. září 2011 se odvolává na zdroje v Praze a ve Washingtonu, konkrétně na zástupce českého velvyslance a bezpečnostního atašé.

Vyznění půl roku starého e-mailu nevyvrací ani současný vývoj, kdy vláda začátkem února rozhodla o odložení tendru na nákup nových stíhaček. Důvod? Ekonomická situace Česka.

Pronájem črtnácti strojů Jas-39 Gripen skončí v roce 2015. Premiér Petr Nečas zatím vyslal ministra obrany Alexandra Vondru jednat o dalším pronájmu gripenů se Švédy.

Stejnou cestou se shodou okolností koncem ledna vydalo i Maďarsko, které mělo být podle informací z Wikileaks s Českem v tandemu středoevropských zájemců o F-16.

Češi o F-16 "prosí"

Česká republika má zájem o letku letounů F-16, jako Polsko, a ve skutečnosti nechce nové grippeny, uvádí elektronická zpráva.

"Česká republika nyní prosí Američany o F-16. Američané tvrdí, že je prodají, ale za horentní cenu. Pro Českou republiku... jsou příliš drahé," píše se v e-mailu.

"Česká republika proto předkládá plán, podle něhož by se pět či šest středoevropských zemí spojilo a udělaly by hromadnou objednávku F-16 výměnou za slevu od Američanů. Šlo by asi o 85 strojů i pro Rumunsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a možná Polsko," tvrdí zpráva a připomíná, že podle takového plánu by mohli piloti cvičit v jedné zemi a letouny by se opravovaly v jiné.

"To by tyto země spojovalo a také svazovalo s USA. Američané by museli mít v oblasti své vojáky, kteří by cvičili piloty," zdůrazňuje se v e-mailu. Podle něj je americká vojenská přítomnost na českém území pro ČR klíčovým faktorem, který byl důležitý i při jednání o protiraketové obraně.

Pokud ČR získá podíl na protiraketové obraně nebo podepíše dohodu o F-16, tak bude "souhlasit prakticky s jakýmkoli vojenským závazkem, který budou USA ve světě chtít". Pokud ne, "pak je konec se závazky vůči NATO mimo euroasijský prostor". Takové je ultimátum, píše se dále v e-mailu.

Nabídka prý přišla z USA

Foto: Reuters

Zdroje z české armády informace o českém naléhání popírají. Úvahy o prodeji F-16 "tandemově" v celém regionu ale zřejmě existovaly. Ale obdobná nabídka prý podle české strany naopak přišla od Američanů, ale nesetkala se s úspěchem.

"Informace uveřejněné serverem Wikileaks nebudeme komentovat. V otázce zajištění ochrany vzdušného prostoru ČR je pro ministerstvo obrany závazné usnesení vlády z letošního února, kterým vláda ministerstvo pověřila jednat se zástupci švédské vlády o možnostech překlenovacího řešení dalším provozováním čtrnácti letounů Jas-39 Gripen. Všechny možnosti jsou ale stále otevřené," vzkázal Vondra po svém mluvčím Vladimíru Lukavském.  

Autor e-mailu ale popisuje i další informace z oblasti obrany týkající se české vlády. Například to, že Češi se ve většině záležitostí údajně neshodují s postojem Německa.

"Němci jsou v bezpečnostní strategii jako batolata... Nevědí, jak jednat v NATO, a proto jsou vstřícní vůči Rusům. To je chybná strategie. Němci si myslí, že mohou Rusy zvládnout, ale nemohou. Němci nejsou s to přesvědčit ostatní členy NATO, tak s Rusy jednají bilaterálně a oslabují koncentraci NATO," shrnuje české názory autor(ka) e-mailu.

Věnuje se i vyjednávání o protiraketové obraně, které bylo za předcházející administrativy George Bushe prý zmatené, protože americká strana byla příliš vágní. Rozhodnutí vlády prezidenta Baracka Obamy poskytnout komponenty protiraketové obrany jiným zemím americko-české vztahy zlikvidovalo a nyní v podstatě neexistují, konstatuje se v elektronické zprávě.

O vědu Češi nestáli

Podle autora(ky) e-mailu byla pro českou stranu na druhou stranu nepřijatelná oficiální nabídka USA týkající se vybudování "vědeckého výzkumného střediska".

"ČR potřebuje americkou vojenskou přítomnost na svém území, ne výzkumné středisko bez vojáků, které by stejně museli platit Češi. Směšné. Tak jsme odstoupili z jakékoli dohody o nynějším systému," uvádí se ve zprávě v souvislosti se zamýšleným střediskem včasného varování.

Analytička Stratforu označila spolehlivost zdrojů stupněm B (A jsou nejlepší zdroje a F nejhorší), zatímco věrohodnost informací známkou tři na desetibodové stupnici, v níž jednička znamená nejvyšší věrohodnost.

WikiLeaks v roce 2010 zveřejnila tisíce amerických tajných diplomatických depeší. Dnes začala publikovat na pět milionů e-mailů organizace Strategic Forecasting (Stratfor), někdy označované za stínovou Ústřední zpravodajskou službu (CIA).

Stratfor se označuje za vydavatele geopolitických analýz, pro které získává informace zpravodajskými prostředky. V pondělním prohlášení uvedl, že zveřejňování ukradených e-mailů je pokusem organizaci umlčet a zastrašit ji.

Server WikiLeaks začal e-maily vydávat ve spolupráci s dvacítkou médií z celého světa, včetně amerického vydavatele novin McClatchy, italských L'Espresso a La Repubblica či německé televize NDR/ARD.

 

Právě se děje

Další zprávy