Zaměstnanci ČEZ jsou v Bulharsku obviněni z vydírání

Zahraničí Zahraničí
27. 2. 2012 10:50
Česká elektrárenská společnost působí v balkánské zemi od roku 2005

Sofie - Bulharská policie zatkla o víkendu zaměstnance společnosti ČEZ, který nelegálně žádal po lidech vysoké poplatky za smyšlené opravy elektroměrů.

Informují o tom bulharské zpravodajské portály Focus News a Novinite. Podle nich muž se svým kolegou žádal po domácnostech zhruba tisíc leva (třináct tisíc korun) za opravy neexistujících závad a tvrdil, že jedná jménem ČEZ.

Česká společnost působí v Bulharsku od roku 2005. V privatizaci získala tři distribuční společnosti a elektrárnu ve Varně.

Stala se však v Bulharsku terčem kritiky za to, že žádá za energii příliš vysoké ceny. Kvůli tomu dokonce přijel loni v říjnu do Prahy bulharský premiér Bojko Borisov a jednal o tom s Petrem Nečasem.

Vedení české elektrárenské skupiny se hájilo tím, že dosavadní ceny neumožňovaly dostatečné investice do obnovy a modernizace bulharských energetických sítí.

Foto: Aktuálně.cz

Manažer ČEZ pro Bulharsko Petr Dokládal řekl v rozhovoru pro list Stroitělstvo Gradat, že firma chce přistoupit k opravě sítě zásobující 300 tisíc lidí v sofijských čtvrtích Levski a Dragalevci, včetně budov vlády a prezidentského paláce.

Ve hře je také modernizace elektrárny ve Varně, která by měla zajistit její ekologičtější provoz. ČEZ rovněž upravuje ve Varně teplárnu.

V Albánii byl ČEZ zase obviněn z toho, že jeho zaměstnanci účtují falešné pokuty neexistujícím zákazníkům, aby vykázali vyšší ztráty, a dosáhli tak zdražení elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy