Italská vláda udeřila na katolickou církev. Daněmi

Martin Novák Martin Novák
23. 2. 2012 17:02
Vláda Maria Montiho chce skoncovat s výjimkami pro církevní majetek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Řím - Česká republika řeší restituce církevního majetku, Itálie jeho zdanění.

Vláda Maria Montiho, rozhodnutá čelit rostoucímu zadlužení tvrdými úspornými opatřeními a efektivnějším vybíráním daní, zruší výjimky, kterým se dosud římskokatolická církev v Itálii těšila.

Církevní majetek, který vydělával - například nemocnice, školy, hotely - byl dosud zdanění v zemi ušetřen. Monti to chce změnit.
Do italské státní pokladny by tak mohlo přitéci navíc přes dvě miliardy eur ročně, i když jiné zdroje hovoří o nižších částkách.

Svůj záměr oznámil nový italský premiér, který dává finance země do pořádku po Silviu Berlusconim, na italském velvyslanectví ve Vatikánu.

Na recepci, konané každoročně u příležitosti Lateránských dohod, které v roce 1929 upravily vztah mezi Svatým stolcem a italským státem.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Návrh už také dostala na stůl Italská biskupská konference. Reakce církve jsou zatím opatrné. Zdanění jako takovému se nebrání, ale žádá, aby se nevztahovalo na nevýdělečné projekty a majetky.

"Čekáme na konkrétní formulace textu, abychom si mohli udělat podrobnou analýzu," uvedl mluvčí konference Domenico Pompili.

Římskokatolická církev patří v Itálii k největším vlastníkům nemovitostí, a ačkoliv má v zemi velký vliv a těší se tam větší vážnosti než v mnoha jiných evropských zemích, kritika za daňové úlevy už delší dobu sílí.

Petici na podporu zdanění podepsalo během prvních dvou dnů od jejího zveřejnění na 130 tisíc lidí.

"Bude se jednat o zhruba sto tisíc různých objektů, devět tisíc škol, pět tisíc zdravotnických zařízení a šestadvacet tisíc budov ve vlastnictví církve," píše deník Corriere Della Sera.

Mario Monti.
Mario Monti. | Foto: Reuters

Podle agentury Equitalia, která má na starosti výběr daní, Itálie ročně na nezaplacených daních přichází o 120 miliard eur.
Prokuratura obžalovala v únoru z daňových úniků i expremiéra Silvia Berlusconiho.

Vládní ministři ve snaze být transparentní a důvěryhodní dokonce zveřejnili své příjmy a svůj majetek, což se stalo poprvé v dějinách Itálie. Zájem byl takový, že vládní internetový server pod náporem zkolaboval.

Italský dluh vyrostl na konci loňského roku na 1,9 bilionu eur, což znamená 125 procent HDP. Monti si dal za cíl zadlužování zastavit, aby Itálie neskončila jako Řecko.

 

Právě se děje

Další zprávy