Děti chtěly ve škole teplo, španělská policie je zbila

Radim Klekner Radim Klekner
22. 2. 2012 19:56
Žáci lycea protestovali proti vypnutým radiátorům a propouštění profesorů. Narazili
"Já jsem také nepřítel" hlásá plakát jednoho z demonstrantů proti policejnímu zásahu.
"Já jsem také nepřítel" hlásá plakát jednoho z demonstrantů proti policejnímu zásahu. | Foto: Reuters

Valencie - Začalo to jako nevinný studentský protest. Několik stovek lyceistů z renomovaného gymnázia Luise Vivese ve Valencii obsadilo v pondělí na deset minut vozovku před školou, aby protestovalo proti vypnutému topení.

Úsporná opatření španělského premiéra Mariana Rajoye totiž valencijskou regionální vládu donutila zkrátit výdaje na školství. Ředitelství gymnázia následně nemělo na zaplacení účtů za teplo a v únoru, kdy celou Evropu zachvátily mrazy, nechalo ve škole odstavit radiátory.

Studenti seděli při vyučování zabalení do dek. Když se následně dozvěděli, že v rámci vládních škrtů navíc přijdou o práci někteří jejich profesoři, vyrazili na barikády.

Přesněji, protestem vsedě se před svou školou pokoušeli upozornit na to, co - jak říkali - zásadně sníží kvalitu vyučování.

Místní úřady zareagovaly nezvykle rychle. Šokovaní občané Valencie pak jen s úžasem sledovali, jak policejní těžkooděnci rozhánějí studenty obušky a kopou do nich. Sedm středoškoláků utrpělo zranění, čtyři desítky skončily v policejní cele a deseti z nich hrozí soud. 

Olej do ohně ještě přilil šéf valencijské policie, který na dotaz jednoho novináře, kolik svých mužů nasadil do akce proti lyceistům, odpověděl: "Neodhalím stavy naší policie nepříteli."

Valencijská policie uspořádala na lyceisty hon.
Valencijská policie uspořádala na lyceisty hon. | Foto: Reuters

Na druhý den protestovaly v ulicích pěti desítek španělských měst tisíce mladých lidí i se svými rodiči. Na jejich plakátech se často psalo: "Yo también soy un enemigo." Také já jsem nepřítel. V rukou protestující drželi jako štít proti policejním obuškům knihy.

Ministr vnitra Jorge Fernández Díaz teď veškerou odpovědnost svalil na "radikální, násilnické elementy, které infiltrovaly studenty". Zdroj z valencijského pořádkového sboru ale deníku El País prozradil, že policisté dostali rozkaz "jednat s maximální tvrdostí", a ukázat tak studentům, že je rozhodně nikdo poslouchat nebude.

Španělští studenti demonstrovali proti úsporným opatřením tehdy ještě socialistické vlády Josého Luise Zapatera už celý loňský rok. Jeho pravicový nástupce Rajoy ale přichází s ještě drastičtějšími škrty.

Minulý týden schválila vláda v Madridu reformu pracovního trhu, která usnadní propouštění a krácení mezd bez předchozí dohody s odbory.

Na španělskou generación sin futuro, generaci bez budoucnosti, opatření zapůsobila jako toreadorův pláštík na býka. Na tento týden ohlásily dvě největší odborové organizace v zemi, CCOO a UGT, masové protesty. A právě mladí, kteří se svolávají přes Facebook a Twitter, se jich chtějí zúčastnit v co nejhojnějším počtu.

Nezaměstnanost v zemi postihuje 23 procent lidí v produktivním věku, ve věkové kategorii 18-24 let je dnes ale bez práce každý druhý.

 

Právě se děje

Další zprávy