Řecko dostane 130 miliard eur. Jednalo se třináct hodin

Reuters Petr Jemelka Reuters, Petr Jemelka
21. 2. 2012 6:48
Po úmorných 13 hodinách jednání se v eurozóně zrodila dohoda o snížení dluhu řecké vlády
Nálada dobrá, téma vážné.
Nálada dobrá, téma vážné. | Foto: Reuters

Brusel - Třináct hodin těžkého vyjednávání potřebovali ministři financí eurozóny, aby se dohodli na podmínkách druhého záchranného balíčku pro předluženou řeckou ekonomiku. Řecká státní kasa dostane injekci v hodnotě 130 miliard eur.

Vyplacení peněz je vázáno na přísné podmínky. Tou hlavní z nich je snížení dluhu na úroveň 120,5 procenta hrubého domácího produktu do roku 2020. Jde o drobný ústupek ze strany eurozóny, která původně požadovala 120 procent. Jde však o maximální úroveň, považovanou za únosnou pro přežití řecké ekonomiky.

Analytici očekávají, že schválení záchranného balíčku odvrátí bezprostředně hrozící bankrot Řecka a vyřeší jeho bezprostřední finanční potřeby. Nedokáže však oživit podlomené řecké hospodářství.

"Dosáhli jsme rozsáhlé dohody, a to i se zástupci soukromého sektoru. Ta povede k podstatnému snížení řeckého zadlužení a zajistí budoucnost země v rámci eurozóny," prohlásil po jednání lucemburský premiér a předseda skupiny ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker.

Soukromí investoři na poslední chvíli přistoupili na větší podíl na snížení dluhu, a proto mohl být o půl procenta navýšen limit pro zadlužení Řecka.

Euro v reakci na dohodu zpevnilo na mezinárodních trzích o půl procenta.

Skepse napříč Evropou

Součástí dalšího pokusu o záchranu řecké ekonomiky je rozsáhlé odepsání dluhu, a to až ve výši 100 miliard. Pro soukromé věřitele to znamená, že přijdou o 70 procent svých pohledávek.

V mnoha zemích, včetně Německa, se ale ozývají skeptické hlasy. Řada ekonomů už Řecku nevěří a tvrdí, že nebude schopno srazit státní výdaje o požadovaných 3,3 miliardy eur a zároveň navýšit příjmy z daní. Předchozí finanční podpora totiž kýžený efekt, tedy stabilizaci Řecka, potažmo celé evropské ekonomiky, nepřinesla.

Řekové už mají škrtů dost

Současným cílem už není řeckou ekonomiku vyléčit, ale stabilizovat tak, aby přežila, byla schopna splácet dluhy a přestala ohrožovat zbývající země platící eurem.

Řecko je v tak kritické situaci, že pomoc potřebuje okamžitě. Zadlužení už dosáhlo 160 procent HDP a ostatním zemím měnové unie nic jiného než se dohodnout na další pomoci nezbývá. Pokud pomoc rychle nepřijde, Helénská republika zbankrotuje.

Řekové ale nejsou z bolestné léčebné kúry, kterou jim ordinují silné evropské ekonomiky, vůbec nadšení. Škrty se dotkly prakticky celé společnosti a v Aténách se v neděli opět demonstrovalo. Protestní shromáždění zoufalých Řeků navíc čím dál častěji přecházejí v násilnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy