Švéd přežil dva měsíce pod sněhem v autě. Našli ho teď

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
18. 2. 2012 17:05
Trosečníka objevili lidé, kteří projížděli kolem na skútrech

Stockholm -  I když evropská média v posledních dnech zaplňují povětšinou tragické informace o sněhové kalamitě, lavinách (například o zraněném nizozemském princi), přinesly noviny ve švédsku i příběh s dobrým koncem.

Jedná taková těžko uvěřitelná přišla v sobotu ze skandinávského tisku. Celé dva měsíce údajně přežil jistý Švéd ve sněhem zasypaném autě.

Když pro něj přijeli záchranáři, byl podchlazený a vychrtlý, napsala agentura DPA s odvoláním na deník Västerbottens Kuriren.

Živil se sněhem

Muž prý v tuhých mrazech v oblasti města Umea na severovýchodě Švédska přežil díky tomu, že v autě měl spacák a jedl sníh. Záchranářům, kteří pro něho přijeli, tvrdil, že na odlehlé lesní cestě uvízl 19. prosince.

Jeho zmizení nikdo nenahlásil policii. Policejní mluvčí v sobotu v rádiu SR řekl, že tvrzení muže uvězněného v autě se dá věřit, protože v okolí se nenašly žádné stopy. Cestu celou zimu nikdo neprotahoval.

Trosečníka objevili lidé, kteří projížděli kolem na skútrech. Teploty v okolí města Umea v posledních týdnech v noci klesaly i pod 30 stupňů Celsia. Nemocnice, v níž 45letý muž leží, uvedla, že na to, v jakých byl podmínkách, je v dobrém zdravotním stavu.

Nizozemský princ stále bojuje o život

Nizozemské království narozdíl od Švédska v sobotu žije spíš smutnějším zpravodajstvím. Člen královské rodiny, princ Johan Friso, je stále v ohrožení života poté, co ho zasypala lavina, když v rakouských Alpách lyžoval mimo sjezdovku.

Syna královny Beatrix v pátek odpoledne záchranáři převezli do univerzitní kliniky v Innsbrucku. Uvězněný pod lavinou strávil asi 20 minut. Rakouská televize ÖRF tvrdí, že má vážný úraz mozku. Média také spekulují, zda princ, i když je zkušeným lyžařem, jízdou mimo sjezdovku zbytečně neriskoval.

 

Právě se děje

Další zprávy