Strauss-Kahn předvolán kvůli kuplířství. Hrozí mu vazba

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
18. 2. 2012 17:12
Podle francouzského serveru by měl být Strauss-Kahn navíc vzat do vazby
Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn loni u soudu
Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn loni u soudu | Foto: Reuters

Lille - Je to teprve několik měsíců, co byl bývalý šéf  Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn zproštěn viny v případech znásilnění a sexuálního obtěžování, a už se ohledně jeho osoby rojí další podezření. I teď se týká žen.

Muže, o kterém se ještě před vypuknutím afér věřilo, že možná bude příštím francouzským prezidentem, však tentokrát kriminalisté ve Francii nepředvolali v přímé souvislosti s jeho všeobecně známou slabostí pro druhé pohlaví, nýbrž kvůli kuplířství.

I v této kauze však ženy figurují, jedná se totiž o přesouvání prostitutek.

Obviněn byl i známý advokát

Strauss-Kahn se do vlasti vrátil ani ne před půl rokem. Z USA, kde byl souzen, do země přicestoval teprve v září loňského roku.

V souvislosti s kuplířskou aférou ve Francii předvolali finančníka k výslechu vyšetřovatelé v severofrancouzském Lille, uvedl v sobotu web regionálního francouzského deníku La Voix du Nord. Podle serveru by měl být Strauss-Kahn, ve Francii nazývaný DSK, navíc vzat do vazby.

V případu kuplířské sítě Lillois bylo již dříve obviněno nejméně pět lidí včetně známého advokáta, šéfa podniku a vedoucích pracovníků luxusního hotelu Carlton.

Při výsleších svědků nejméně dvě hotelové prostitutky uvedly DSK jako svého klienta. Policie poté pojala podezření, že DSK mohl nějak těžit z přesouvání prostitutek z Francie do USA prostřednictvím kuplířské sítě.

Podle agentury AFP by se výslech měl týkat večírků, kterých se DSK údajně účastnil, mimo jiné i v Paříži a ve Washingtonu. Vyšetřovatelé by tak mohli určit, zda věděl, že ženy, které se jich účastnily, byly prostitutky.

Francouzský levicový politik loni čelil obvinění ze znásilnění pokojské v New Yorku. Ještě jako šéf MMF byl kvůli obvinění v květnu zadržen na newyorském letišti, strávil týden ve vazební věznici a šest týdnů v domácím vězení.

DSK se chce hájit

Prokurátor a soud nakonec dospěli k názoru, že Strausse-Kahna nelze postavit před soud, protože výpověď pokojské je nevěrohodná. Aféra nicméně zničila jeho do té doby úspěšnou politickou kariéru.

Podle zdrojů AFP obeznámených s vyšetřováním by bývalý socialistický ministr mohl ve vazbě strávit až 48 hodin. Přitom by se mohl obrátit na právníky, v takovém případě by ale šlo o vazbu, která by měl charakter donucovacího opatření. Je ale také prý možné, že DSK bude vyslechnut jako svědek.

DSK při několika příležitostech žádal, aby byl vyslechnut a mohl se tak hájit.

 

Právě se děje

Další zprávy