Volby v Rusku jsou na spadnutí. Kampaň se ale nevede

Jiří Just, spolupracovník Aktuálně.cz
20. 2. 2012 9:20
Kdo volby vyhraje, je dávno rozhodnuto. Čeká se jen, zda Putin zvítězí v 1. kole
Tapiserie s Putinem. Minulý a zřejmě i budoucí prezident Ruska má podobně neochvějnou pozici, jako vůdci v sovětských dobách.
Tapiserie s Putinem. Minulý a zřejmě i budoucí prezident Ruska má podobně neochvějnou pozici, jako vůdci v sovětských dobách. | Foto: Reuters

Moskva (od našeho spolupracovníka) - Jako by se souboj o nástupce Dmitrije Medveděva před veřejností tajil. Hlasování o příštím ruském prezidentovi, které se koná už 4. března, se blíží. Ve skutečnosti tomu ale nic nenasvědčuje.

Po Moskvě visí minimum předvolebních plakátů, klipy jednotlivých kandidátů vysílají zcela náhodně a ztrácí se v záplavě reklam na prací prášky a pivo. Debaty pěti uchazečů o místo v Kremlu běží buď ráno, nebo v podvečer, v době, kdy většina voličů ještě pracuje.

"Ve skutečnosti žádný reálný předvolební boj neexistuje. Alespoň ne v tom pravém slova smyslu, protože všichni znají vítěze," řekl Aktuálně.cz vlivný ruský komentátor a novinář Konstantin von Eggert.

"Prezidentští kandidáti jsou dávno v kontaktu s Kremlem a znají svoji roli v této hře. Myslím si, že někteří, jako třeba komunistický kandidát Gennadij Zjuganov, se dokonce bojí zvítězit," tvrdí expert.

Největším favoritem souboje o prezidentský post je nynější předseda vlády Vladimir Putin. Podle nejnovějšího průzkumu by pro něj hlasovalo 50 procent voličů. Přesto se zdá, že se Putin od voleb distancuje. Respektive od předvolební kampaně.

Zasvítí Putinovi červená? V to v Rusku nevěří ani jeho nejzarytější odpůrci.
Zasvítí Putinovi červená? V to v Rusku nevěří ani jeho nejzarytější odpůrci. | Foto: Reuters

Zmocněnec z donucení

Premiérova předvolební kampaň je cimrmanovsky "o Putinovi bez Putina". Ústředním motivem je stabilita. Tím současně volební štáb vysvětluje, proč by se Vladimir Putin měl vrátit do Kremlu - protože je symbolem stabilní epochy, která pouze za jeho vlády může pokračovat.

Putinova tvář se proto neobjevuje na billboardech, na rozdíl od ostatních kandidátů nevystupuje ve volebních klipech a podle tradice se neúčastní ani předvolebních diskusí se svými oponenty. Místo toho shromáždil bezmála pětisetčlennou skupinu takzvaných zmocněnců.

Tito Putinovi oficiální zástupci mají hájit před televizními kamerami i mimo ně kandidátovy názory. Mezi zmocněnce patří například režisér Nikita Michalkov, krasobruslař Jevgenij Pljuščenko, ředitel Čechovova divadla Oleg Tabakov nebo spoluhráč Tomáše Rosického z londýnského Arsenalu Andrej Aršavin.

V případě herečky Čulpan Chamatovové se prý účast v Putinově předvolební kampani neobešla bez nátlaku. Podle deníku Gazeta.ru herečce vyhrožovali, že pokud nenatočí video s agitací za Putina, její nadace Daruj život, pomáhající těžce nemocným dětem, přestane dostávat finanční podporu.

Podívejte se, takového Putina si Rusové věší na zeď:

Na státní sekeru

Putin svou neúčast v předvolebním klání zdůvodnil pracovním vytížením. Místo toho za své zvolení agituje novinovými články a pomocí štědrých dárků na úkor státní kasy.

Předvolebních plakátů, jako je tenhle, je v Moskvě poskrovnu.
Předvolebních plakátů, jako je tenhle, je v Moskvě poskrovnu. | Foto: Reuters

Od února premiér zvýšil důchody o 7 místo plánovaných 6,1 procenta. Od dubna vzrostou o dalších 14 procent.

Studentům slíbil zvýšit stipendia do 5000 rublů (přibližně 3200 korun). Nezapomněl ani na učitele a lékaře. Ti by měli dostávat dvojnásobek průměrného platu ve svém regionu.

"Putin sází na svůj hlavní elektorát - státní zaměstnance, úředníky, mládež z regionů a na část lidí v uniformě. Myslí si, že pokus obrátit se na ty, kdo mu oponují nebo komu se nelíbí, bude vypadat jako projev slabosti. Putinova strategie spočívá v demonstrování toho, že není politik, tedy žvanil, ale muž činu. Tento přístup stále má vliv na určité segmenty společnosti, ale ne na všechny," vysvětluje von Eggert.

Ne každý Rus Putina miluje...

Čestné podvody

Otevřenou otázkou březnových voleb není, jestli vyhraje Vladimir Putin, ale jestli se mu podaří vyhrát v prvním kole.

Podle některých informací se na začátku letošního roku měla konat schůzka gubernátorů s náměstkem šéfa prezidentské administrativy Vjačeslavem Volodinem, na níž hlavy regionů dostaly příkaz, aby byl premiér zvolen už v prvním kole, ale "maximálně čestně".

Protiputinovská demonstrace v Moskvě.
Protiputinovská demonstrace v Moskvě. | Foto: Reuters

O připravovaném vítězství Putina v prvním kole se zmiňují také ruská média. Deník Vedomosti uvedl, že sociální pracovníci mají poručeno, aby pomocí přenosných uren zajistili Putinovi vítězství.

"Putin možná může vyhrát s 52-53 procenty první kolo. Ale já nejsem sociolog. V zemi je mnoho váhajících voličů, tedy těch, kteří hlasují na poslední chvíli a pro známou tvář. Přitom existují údaje z regionů o organizování předčasného hlasování, o nátlaku na státní zaměstnance, aby odevzdávali lístek umožňující předčasné hlasování - to svědčí o tom, že vláda je nervózní. Myslím si, že může dojít k překvapení," uzavírá Konstantin von Eggert.

Kamarádi v dobrém i zlém: Putin s Medveděvem


 

Právě se děje

Další zprávy