Sarkozy oznámil svou prezidentskou kandidaturu

Radim Klekner Radim Klekner
15. 2. 2012 20:29
Šance na zvolení u současného šéfa Elysejského paláce nejsou příliš vysoké
Nicolas Sarkozy oznamuje prezidentskou kandidaturu
Nicolas Sarkozy oznamuje prezidentskou kandidaturu | Foto: Reuters

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve středu večer podle očekávání oficiálně potvrdil svou kandidaturu na úřad hlavy státu. O nejvyšší státní funkci se utká příští rok v dubnu a jeho hlavním rivalem bude někdejší šéf Socialistické strany Francois Hollande.

"Ano, jsem kandidát," odpověděl šéf Elysejského paláce na dotaz moderátorky zpráv na televizním kanálu TF1. "Chci aby má prezidentská kampaň byla ku prospěchu všem Francouzům." 

Šance Sarkozyho na znovuzvolení nejsou příliš vysoké, Hollande ho již dlouho jasně poráží ve všech průzkumech veřejného mínění.

"Je to těžké rozhodnutí," vysvětloval televizním divákům současný prezident. "Pokud jsem se ale rozhodl znovu kandidovat, je to proto, že mám stále co říci Francouzům, mohu jim něco nabídnout. Úřadující prezident má více povinností než práv, tak tomu bylo u mých předchůdců a tak tomu je i v mém případě."

Kromě Hollanda se Sarkozy v prvním kole voleb utká se šéfkou nacionalistické Národní fronty Marine Le Penovou a centristou Francoisem Bayrouem.

V posledních týdnech sice kandidát vládní Unie pro lidové hnutí (UMP) zastavil propad své popularity, Francouzi jsou ale vzhledm k prekérní hospodářské situaci se svým prezidentem stále velmi nespokojeni.

Nový vítr do plachet mohou Sarkozymu dát poslední ekonomická data, která ukazují, že hospodářský propad by letos nemusel být ve Francii tak veliký jako třeba v Itálii či Španělsku. 

 

Právě se děje

Další zprávy