Tymošenková se dočkala vyšetření, výsledky nejsou známy

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
15. 2. 2012 12:49
Němečtí lékaři už odjeli ze země, kanadští ještě pokračují
Julije Tymošenková na nedatovaném záběru z vězení
Julije Tymošenková na nedatovaném záběru z vězení | Foto: Reuters

Kyjev - Němečtí lékaři skončili s vyšetřením vězněné expremiérky Julije Tymošenkové a odcestovali ze země. Své závěry ponechali v zapečetěné obálce. Jejich kanadští kolegové ještě pokračují.

"Až skončí vyšetření a (kanadští odborníci) oznámí výsledky, bude otevřena obálka s diagnózou, kterou stanovili Tymošenkové lékaři z Německa," řekl mluvčí ukrajinské generální prokuratury Jurij Bojčenko.

Podle něho se to dělá kvůli objektivnosti a potvrzení nezávislosti práce mezinárodního lékařského týmu.

Tým lékařů složený ze tří Kanaďanů, dvou Němců a dvou Ukrajinců, vyšetřoval Tymošenkovou v úterý přes pět hodin. Specialisté na neurologii a traumatologii z Německa podle vězeňské správy provedli "plánovaný blok vyšetření". Kanaďané ještě neskončili.

Úporné bolesti páteře

Tymošenková, která si odpykává sedmiletý trest za údajné zneužití pravomocí, si dlouhodobě stěžuje na úporné bolesti bederní páteře.

Léčbu nabízenou vězeňskými lékaři a experty ukrajinského ministerstva zdravotnictví ovšem dosud odmítala jako nedůvěryhodnou. Žádala vyšetření nezávislými odborníky.

Vyšetření odmítla podstoupit i po jejich příjezdu, protože vězeňská správa do týmu kromě cizinců zařadila i lékaře ukrajinského ministerstva zdravotnictví. Nakonec se ji ale podařilo přesvědčit. Souhlasila i s tím, že se do vyšetření zapojí hlavní terapeut Ukrajiny a ošetřující lékař věznice.

 

Právě se děje

Další zprávy