Po silné bouři zmizely rumunské vesnice pod sněhem

Martin Novák Martin Novák
15. 2. 2012 15:30
Balkánskou zemi devastuje dlouho nevídaná smršť mrazu a sněhu
Foto: Reuters

Bukurešť - Rumunsko letos decimuje mimořádně krutá zima. Mráz a dlouho nezaznamenané přívaly sněhu odřízly stovky vesnic od světa a podle médií je kvůli kalamitě zavřeno více než osm tisíc škol.

Železniční doprava je paralyzovaná a omezená je také silniční síť. Počet obětí mrazů už překročil osmdesátku.

Foto: Reuters

Tento týden silná sněhová bouře téměř pohřbila několik vesnic na jihu země. Vláda pověřila vojáky, aby do postižených oblastí dodali palivo, vodu a trvanlivé potraviny.

Meteorologové uvádějí, že sněžit by v nejbližších dnech v Rumunsku už nemělo, ale silné mrazy se ještě vrátí.

Foto: Reuters

Skandál na rumunské politické scéně způsobil Mircea Toader, šéf poslaneckého klubu Demokratické liberální strany. Ten v televizi prohlásil, že lidé, kteří kvůli mrazu zemřeli, si za to mohou sami, protože většina z nich byla opilá a usnula venku. Opozice žádá, aby se omluvil, nebo se vzdal poslaneckého mandátu.

Vláda v úterý rozhodla, že kvůli kritické situaci Rumunsko přeruší vývoz elektřiny a omezí její dodávky průmyslovým podnikům.

"Společnost vyvážející elektřinu Transelectrica má povolení omezit nebo zastavit vývoz elektřiny a omezit její spotřebu v národním energetickém systému, a to v období od 16. února do 15. března," cituje agentura AFP z prohlášení vlády.

Foto: Reuters

Provoz musely kvůli sněhu a mrazu přerušit dvě ocelárny. Na vyčištění silnic od sněhu armáda poslala osm tisíc vojáků. Zima v Rumunsku obvykle bývá bílá a mrazivá, ale to, co se děje letos, nikdo nepamatuje.

 

Právě se děje

Další zprávy