Putin zatčen. Rusko baví rafinovaná reklama

Petr Jemelka Petr Jemelka
15. 2. 2012 14:29
Věrohodně působící klip s premiérem v kleci pro obžalované už viděl milion lidí
Foto: YouTube

Moskva - Ruským internetem se lavinovitě šíří fiktivní videoreportáž ze soudní síně, podle níž byl premiér Vladimir Putin v pondělí zatčen a postaven před soud.

Na první pohled věrohodně působící záznam zachycuje jednací síň plnou novinářů, soudce i samotného Putina v zamřížované kleci pro obžalované.

Putinovi odpůrci i "obyčejní" Rusové odkaz rychle sdílejí. Na YouTube tak video za posledních čtyřiadvacet hodin zhlédlo přes milion lidí.

Ve skutečnosti se jedná o rafinovanou propagaci dokumentárního filmu ruské opozice. Spot má upozornit na antiputinovský snímek Zničení Ruska. Přebal DVD je zobrazen uprostřed videa mezi 35. - 37. vteřinou.

Film je natočen podle stejnojmenné knihy bývalého agenta KGB a FSB Alexandra Litviněnka a Jurije Georgieviče Felštinského.

Litviněnko byl v roce 2006 otráven a Felštinský žije ve Spojených státech. Motiv Litviněnkovy vraždy nebyl nikdy oficiálně odhalen, stejně jako nebyl nalezen vrah.

Antiputinovské video se na internetu objevilo týden poté, co lidé z okolí Kremlu na YouTube umístili video "Rusko bez Putina? Vítejte v pekle!", které vykreslovalo budoucnost země bez autoritativního politika v těch nejčernějších barvách.

Naprostou apokalypsu v největší zemi světa klip vykresluje v necelých 4 minutách: opozice dosáhla svého a volby jsou zrušeny, parlament rozpuštěn, zemi vládne klika liberálů a nacionalistů, kteří si přivlastnili státní koncerny, USA přebírají kontrolu nad ruskými zbraněmi, lid sužuje bída, demonstrace se rozhánějí střelbou, od Ruska se odtrhávají celé regiony, propuká občanská válka a humanitární katastrofa, intervenuje NATO a cizí velmoci.

A k dovršení všeho zlého: Nad zimní olympiádou v Soči v roce 2014 nevlaje vlajka Ruska, nýbrž sousední znepřátelené Gruzie.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na internet je podle odhadů napojeno 40 až 60 procent Rusů, a tak informační dálnice hraje v ruské politice čím dál větší roli. Soupeření Kremlu s opozicí v ulicích i na internetu roste úměrně tomu, jak se blíží prezidentské volby.

Putin se pokusí vrátit do Kremlu už 4. března, kdy začíná první kolo ruských prezidentských voleb. Pokud se mu to povede, což je pravděpodobné, může vládnout Rusku další dvě volební období - tentokrát díky změně ústavy - šestiletá.

 

Právě se děje

Další zprávy