Gang ruských výrostků ubil 27 lidí. Těla házel do parku

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
14. 2. 2012 9:37
Banda mladíků ve věku 14 až 16 let zaplavovala mrtvolami městský park
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jiří Just

Moskva - Až 27 lidských životů má podle ruských vyšetřovatelů na svědomí banda mladistvých, která řádila v ruském městě Balašicha nedaleko Moskvy.

"Na přelomu let 2010 a 2011 skupina čtrnáctiletých až šestnáctiletých výrostků doslova zavalila mrtvolami dva městské parky, nalézající se mezi soudem a prokuraturou," napsal list Kommersant, který informoval o probíhajícím vyšetřování.

Vše prý začalo v dětské školce "Sinička", kde se po večerech scházeli místní mladíci. Dva potomci místních gangsterů, kuchařský učeň a žák osmé třídy vytvořili bandu.

Právě za školkou začíná městský park a lesopark, přes něž přicházejí do města cestující z vlakového nádraží. Oběti z jejich řad banda přepadala po školním vyučování a před domácí "večerkou".

Všichni chlapci pocházeli z problematických rodin a jako takové je vedla v patrnosti komise pro nezletilce. Nemohli si proto dovolit absence ve škole či pozdní příchody domů.

Výrostci si obvykle vybrali osamělého, solidněji působícího cestujícího, požádali ho například o cigaretu, a pak jej nečekaně uhodili do hlavy. Pokud oběť spadla, ukopali ji k smrti, anebo ji ubodali noži a okradli.

Jako mladiství dostanou nejvýš 10 let

Později se mladíci podle vyšetřovatelů nadchli pro nacionalistickou ideologii a začali  útočit na přistěhovalce z Kavkazu a Střední Asie.

Přepadení si po vzoru skinheadů banda nahrávala na mobilní telefony a zveřejňovala na internetu, včetně záznamu, jak si oběť nejprve musela v parku vykopat vlastní hrob.

Tou dobou už místní a oblastní úřady pátraly po pachatelích, protože v parcích celý podzim a začátek zimy nalézaly mrtvoly. Policejní správa při pátrání po pachatelích zmobilizovala i bývalé policisty a právě kombinovaná hlídka odhalila první pachatele, kteří následně udali i další členy bandy.

Šestice mladíků byla zatím obviněna ze spáchání šesti vražd, ale vyšetřovatelé jim přičítají všech 27 mrtvol nalezených v parku. Jako nezletilým jim ale hrozí nejvýše deset let vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy