Soudy trestají opilce, odsoudily už 200 řidičů

Zahraničí Zahraničí
13. 2. 2012 16:22
Novela o alkoholu za volantem platí na Slovensku teprve dva měsíce, obviněných je už 900
Foto: Policie ČR

Bratislava - Slovenské soudy jsou pomalé, což v minulosti kritizoval i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Pokud jde ale o alkohol za volantem, jednají překvapivě rychle, napsal server Aktuálne.sk.

Ačkoliv novela, podle níž spáchá trestný čin každý řidič s více promile alkoholu v krvi, platí teprve od loňského listopadu, soudy už stačily potrestat bezmála 200 hříšníků.

Čekatelů na soud je ale mnohem více - za dva měsíce policisté obvinili z ohrožení pod vlivem návykové látky 900 řidičů. "V průměru policie denně odhalila až šestnáct opilých řidičů," citovalo Aktuálne.sk mluvčího policejního prezidia Michala Slivku.

Ti mohou v nejhorším případě strávit až rok za mřížemi. Soudci ale doposud rozdávali především podmíněné či peněžní tresty, do vězení dosud putovalo jen šest nedisciplinovaných motoristů.

Kam s nimi, ptá se ministerstvo

Ani tak ovšem nejde o dobrou zprávu pro už tak přeplněné slovenské káznice. Podle ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské v nich nyní pobývá 10 tisíc lidí, tedy 1000 nad limit.

Její resort proto začíná plánovat rozšíření současných věznic, případně stavbu nového zařízení. "Je to nevyhnutelný krok vzhledem k faktu, že počet vězněných neustále roste a kapacita ústavů se za poslední roky nezvyšovala," vysvětlil mluvčí ministerstva Peter Bubla.

Ministerstvo se zaobírá i myšlenkou alternativních trestů, například domácího vězení. "Náramky jsou v plánu, jsou součástí koncepce, chystáme projekt. Až bude hotový, můžeme řešit otázku, kde vzít peníze," vysvětlila ministryně. "Prioritou je ale samozřejmě kapacita," uzavřela.

Náramky pro vězně v testu Aktuálně.cz:

 

Právě se děje

Další zprávy