Putin slibuje: Zvýším platy, důchody, přídavky. Všechno

Martin Novák Martin Novák
13. 2. 2012 23:13
Ruský premiér načrtl svůj plán sociálních opatření v deníku Komsomolskaja Pravda
Předvolební billboard ve Stavropolu na jihu Ruska.
Předvolební billboard ve Stavropolu na jihu Ruska. | Foto: Reuters

Moskva - Vladimir Putin vede před nadcházejícími prezidentskými volbami kampaň otiskováním komentářů ve známých ruských denících.

Po Izvestiji, Vedomostech, Nezavisimoj Gazetě a Kommersantu přišla tentokrát na řadu Komsomolskaja Pravda, která Putinovi otiskla velmi dlouhý článek o jeho plánech a slibech v sociální oblasti.

Putin toho slibuje opravdu hodně. Učitelům a lékařům výrazné zvýšení platu, důchodcům vyšší penze, studentům vyšší stipendia, mladým lidem levnější byty, rodičům větší přídavky na děti a také více školek, neboť dostat dítě do školky je v mnoha ruských oblastech obrovský problém.

Jako jednu z priorit si stanovil výstavbu nových školek pro letošní rok i primátor Moskvy Sergej Sobjanin.

V ulicích Moskvy.
V ulicích Moskvy. | Foto: Reuters

"Reformy ve zdravotnictví a školství mají smysl jen tehdy, pokud budou učitelé a lékaři dostatečně zaplaceni a nebudou si muset přivydělávat jinde," píše kromě jiného Putin ve svém článku.

Důchodcům kromě vyšších penzí Putin slibuje, že věk odchodu do důchodu se nebude zvyšovat, jako je tomu v mnoha evropských zemích, včetně České republiky.

Co se týká podnikatelů, podle Putina by jim stát měl napravit "reputaci". Potřebují podle něj "nejen úspěch, ale spravedlivý úspěch z pohledu ostatních, který je dosažen těžkou prací, uměním riskovat a připraveností brát na sebe zodpovědnost za druhé."

Jedním ze soupeřů Putina bude miliardář a symbol podnikatelského úspěchu v Rusku Michail Prochorov.

V předvolební debatě se ale nesetkají, protože Putin se rozhodl, že se jich nezúčastní. Místo toho se bude konat na kanálu Rossija 24 podle ruských médií jakási debata v zastoupení. Zúčastní se jí coby přesvědčený stoupenec Putina slavný filmový režisér Nikita Michalkov a Prochorova bude hájit jeho sestra Irina.

Michail Prochorov.
Michail Prochorov. | Foto: Reuters

Se svéráznou výzvou, týkající se sociální sféry, přišel další prezidentský kandidát, lídr Liberálně-demokratické strany Vladimir Žirinovskij.

Apeluje na policii a úřady, aby v nynějších mrazech, které v Rusku panují, nevyháněly bezdomovce ze stanic metra nebo železničních nádraží a "neodsuzovaly je k smrti mrazem".

Ve volbách 4. března se očekává Putinovo vítězství, z ostatních kandidátů se mu patrně nejvíce přiblíží komunista Gennadij Zjuganov.

 

Právě se děje

Další zprávy