EU úspěšně vypustila první nosnou raketu Vega

Petr Jemelka Petr Jemelka
13. 2. 2012 15:27
NASA naopak čeká černé pondělí, Obama zveřejní návrh rozpočtu, v němž na vesmír moc nezbylo
První start rakety Vega proběhl úspěšně.
První start rakety Vega proběhl úspěšně. | Foto: Reuters

Kourou - Z kosmodromu Evropské vesmírné agentury (ESA) na Francouzské Guyaně v pondělí v 11 hodin našeho času úspěšně odstartovala raketa Vega. O 70 minut později vypustila na oběžnou dráhu celkem devět satelitů.

Jedná se o menší vládní a vědecké družice. Jedna z nich by měla pomoci prokázat pravdivost Einsteinovy obecné teorie relativity.

Krom toho je ale let 30metrové Vegy významný tím, že byl první. "Rodina nosných raket se rozrostla o nového člena," řekl BBC generální ředitel ESA Jean-Jacques Dordain.

Vega je společným projektem členských států Evropské vesmírné agentury a podílela se na něm i česká firma G. L. Electronic. Celkové náklady vývoje a výroby nové rakety přesáhly miliardu eur.

Nová generace nosných raket je určená k vynášení několika malých lehkých satelitů, nebo jednoho většího. Celkem může nést náklad o hmotnosti až 2,5 tuny.

Doposud tyto typy zařízení vynášely do kosmu upravené ruské rakety, které byly původně určeny jako pohon atomových bomb. Na ruskou dopravu ale ESA často čekala několik měsíců. Pozitivem by mělo být i to, že peníze za transport na oběžnou dráhu zůstanou v evropské ekonomice.

Na Mars leda s Rusy

Ve stejný den, kdy evropská kosmonautika slaví velký úspěch, předkládá americký prezident Barack Obama návrh státního rozpočtu na příští rok.

Barack Obama podle všeho přinese do centrály NASA špatné zprávy.
Barack Obama podle všeho přinese do centrály NASA špatné zprávy. | Foto: Reuters

Podle ČTK návrh počítá se škrty ve výdajích na armádu i vesmírné programy a právě amerického Úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) se úspory mají dotknout velmi výrazně. Agentura kvůli nim podle všeho zastaví spoluprácí s Evropskou unií na dvou dříve plánovaných misích na Mars.

Namísto Američanů by ale na projektu v budoucnu mohli spolupracovat Rusové. Šéf ruského vesmírného úřadu Roskosmos se nechal ve čtvrtek slyšet, že již začala jednání o možném zapojení ruských odborníků do projektu Exomars.

Projekt Exomars počítal s vysláním dvou sond na Mars. První měla odstartovat v roce 2016, druhá o dva roky později s cílem odebrat vzorky půdy na planetě a dopravit je na Zem.

 

Právě se děje

Další zprávy