Specialisté odčerpávají palivo z lodi Costa Concordia

ČTK ČTK
12. 2. 2012 19:07
Operace potvrdá zhruba měsíc
Foto: Reuters

Řím - Z obří výletní lodi Costa Concordia, která ztroskotala v polovině ledna u italského ostrova Giglio, dnes záchranáři začali odčerpávat pohonné látky. S odvoláním na italské úřady to uvedla agentura DPA, podle níž je na lodi asi 2300 tun pohonných hmot.

S odčerpáváním se mělo začít již dříve, ale kvůli záchranným pracím a následnému špatnému počasí mohlo být zahájeno až dnes odpoledne. Vyprázdnění nádrží by mělo trvat asi čtyři týdny.

Na sedmnáct dosud potvrzených obětí lodního neštěstí a 15 stále pohřešovaných se dnes vzpomínalo na smuteční mši v Římě. Zúčastnil se jí i italský prezident Giorgio Napolitano, který vyjádřil hluboký zármutek a zároveň ocenil práci záchranářů a potápěčů.

Costa Concordia s více než 4200 lidmi na palubě havarovala 13. ledna, když najela na útes. Největší podíl viny na neštěstí je přisuzován kapitánovi lodě Francescu Schettinovi. Ten je nyní v domácím vězení a čelí obvinění z podílu na smrti několika osob, z předčasného opuštění lodi a z chyb při řízení plavidla u italských břehů.

O víkendu se objevilo dosud nezveřejněné video ukazující, jaká situace po nárazu panovala na velitelském můstku. Na záznamu je například slyšet slova jednoho ze členů posádky, že cestující sami od sebe nastupují do záchranných člunů.

"V pořádku, jen ať se dostanou na břeh," odpoví poklidný hlas, který prý patří právě kritizovanému kapitánovi. Evakuaci lodi pak nařizuje až po opakované výzvě svého podřízeného.

 

Právě se děje

Další zprávy