Zbraň německých neonacistů pocházela zřejmě z ČR

ČTK ČTK
12. 2. 2012 18:59
Členové buňky z Zwickau zavraždili devět přistěhovalců a policistku
Zwickau - neonacisté
Zwickau - neonacisté | Foto: Reuters

Berlín - Jedna z pistolí, která patřila skupině německých neonacistů, jež v letech 2000 až 2007 zavraždili nejméně deset lidí, pocházela nejspíš z České republiky, kde je od roku 2007 hlášena jako ukradená. Ve svém nejnovějším vydání to napsal magazín Der Spiegel.

Browning ráže 7,65 milimetru vyšetřovatelé nalezli v obytném automobilu, v němž si údajní pachatelé vražedné série Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt loni v listopadu vzali život a karavan ještě předtím podpálili. Neonacistická skupina, která si říkala Národněsocialistické podzemí (NSU), disponovala celkem asi 20 zbraněmi.

Patřila k nim i pistole s tlumičem ČZ 83 stejné ráže, která byla objevena u třetí zakládající členky NSU Beaty Zschäpeové, jež od podzimu sedí ve vazbě. Tato zbraň české výroby podle dřívějších zjištění vyšetřovatelů pocházela z někdejšího švýcarského obchodu čecho-švýcarského podnikatele.

Německým extremistům ji nejspíš pomohli obstarat příslušníci švýcarské krajní pravice. Policie alpské republiky už kvůli tomu zatkla jednoho muže.

Přešlapy vyšetřovatelů

Členové takzvané buňky ze Zwickau (Cvikova) zabili nejméně devět přistěhovalců a jednu policistku. Kromě toho mají dle všeho na svědomí dva bombové útoky v tureckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004 s více než dvěma desítkami zraněných a minimálně 14 přepadení bank.

K činům se přihlásili v loni objevené videonahrávce. Kromě Zschäpeové německá policie v souvislosti s tímto případem zatkla dalších pět údajných kompliců neonacistického tria.

Kauza vyvolává v Německu stále řadu dohadů, neboť se ukázalo, že dřívější vyšetřování vražd provázelo množství přešlapů bezpečnostních orgánů. Nejnověji k těmto debatám přispělo dnešní odhalení nedělníku Bild am Sonntag, že kriminalisté nechali vymazat některá data získaná z odposlechů telefonů údajných podporovatelů NSU.

Šéf Spolkového kriminálního úřadu Jörg Ziercke to popřel, údajně se jednalo jen o kopie záznamů. Němečtí politici v čele s ministrem vnitra Hansem-Peterem Friedrichem však žádají prošetření tohoto podezření.

 

Právě se děje

Další zprávy