Mráz zabil přes 600 lidí, Srbsko vyhlásilo týden volna

ČTK ČTK
11. 2. 2012 22:27
V Itálii kolabuje doprava, od pátku tam zahynulo šest lidí
Zamrzlý Canal du Nord ve Francii.
Zamrzlý Canal du Nord ve Francii. | Foto: Reuters

Řím/Bělehrad - Vlna extrémně mrazivého počasí dál svírá Evropu. V Itálii od pátku zahynulo kvůli počasí šest lidí a Rakousko hlásí dva mrtvé.

Celkový počet obětí překročil podle nejnovějších údajů 600. Srbsko se v mrazech snaží šetřit a kvůli vysoké spotřebě elektrického proudu vyhlásilo na příští týden mimořádné pracovní volno.

Italská letiště kvůli přívalům sněhu zrušila na desítky letů a ze stejného důvodu se podle agentury DPA zhroutila doprava na Balkáně.

S nepřízní počasí se stále více potýká střední a jižní Itálie. V Římě od pátku takřka nepřetržitě sněží, takže na 3,5 milionu obyvatel metropole se již podruhé za týden musí vypořádat s dopravní chaosem.

Krásný a krutý mráz v Evropě. Podívejte se:

Zmatky v Itálii

Podle agentury APA dopravní síť zkolabovala a uzavřen musel být mimo jiné římský obchvat.

Na římském mezinárodním letišti Fiumicino zavládl zmatek, v pátek večer bylo zrušeno na dvacet letů a 2000 pasažérů musely v terminálu přečkat noc.

V sobotu dispečeři odvolali dalších 60 letů. Ranní linka z italské metropole přiletěla do Prahy s asi 70minutovým zpožděním. Problémy má i další římské letiště Ciampino. Úřady zcela uzavřely letiště Rimini a sardinské Alghero.

Zpoždění hlásí také vlaky mezi římským letištěm a centrem města. Zčásti nefunguje ani regionální železnice. Starosta Gianni Alemanno vyzval spoluobčany, aby s auty vůbec nevyjížděli.

Do boje se sněhem na mnoha místech Apeninského poloostrova vyrazila armáda.

Vyšší spotřebu energií v mrazech se rozhodla snížit srbská vláda, která v noci na sobotu vyhlásila mimořádné týdenní volna pro úředníky a zaměstnance státních podniků. Uzavřít provozy by měly i soukromé firmy.

Uzavřeny, stejně jako tento týden, budou v Srbsku také školy a univerzity. Sněhové prázdniny vyhlásila i Bosna.

"Hovoříme o nebezpečí, že rozvodná síť spadne," vysvětlily srbské úřady pracovní volno.

V Srbsku je kvůli sněhu odříznuto od světa na 50 000 lidí. Řada silnic v této zemi, kde od počátku zimy umrzlo na 19 osob, je zcela nesjízdná.

Zamrzl i Dunaj

V černohorské metropoli Podgorica napadlo půl metru sněhu. V Kolašinu severně od hlavního města uvízlo ve vlaku několik desítek lidí, když lavina zablokovala trať. Dopravu po Dunaji znemožňuje led.

V bulharském přístavním městě Silistra na severovýchodě země řeka zcela zamrzla.

Lodní doprava má problémy i na jihu Německa, kde po uzavření některých plavebních komor na řece Neckar uvízlo několik lodí. Na úseku mezi Mannheimem a přístavem Heilbronn zamrzlo 42 plavidel a úřady jim na pomoc vyslaly několik ledoborců.

 

Právě se děje

Další zprávy