Zášť vůči Berlínu graduje. Pro Řeky jsou Němci nacisté

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
11. 2. 2012 17:24
Řecké noviny tisknou obrázky Merkelové v nacistické uniformě, pálí se německé vlajky
Pálení německé a nacistické vlajky před parlamentem v Aténách.
Pálení německé a nacistické vlajky před parlamentem v Aténách. | Foto: Reuters

Atény - Na "Čtvrtou říši" překřtila řecká média zemi, kterou měli Řekové až donedávna velice v oblibě. Její obyvatelé do Řecka rádi jezdili na dovolenou, utráceli tu svá eura a drželi nad vodou zdejší turistický průmysl.

Stačilo několik měsíců a stará láska je ta tam. Německo upadlo u Řeků v nemilost. Řekové v něm najednou vidí bezohledného obra, který může za problémy, do nichž se dostala řecká ekonomika. Protože nemilosrdně trvá na tom, že Atény musejí škrtat, aby umazaly své dluhy.

Nejenže Němce v Řecku nemají rádi. Podle toho, co se v uplynulých dnech objevilo v řeckých novinách a jak to vypadalo v aténských ulicích, nahradila někdejší náklonnost čirá nenávist.

V úterý spálili Řekové před parlamentem dvě vlajky: německou a nacistickou s hákovým křížem.

Stovky lidí provolávaly hesla jako "Vypadněte odsud, vy nacisti!" Hákový kříž kdosi přilepil i na budovu německého konzulátu v Soluni.

Antiněmecké paroly a plakáty se v Řecku neobjevují poprvé. Obrázek Merkelové v nacistické uniformě visel v Aténách už loni v říjnu.
Antiněmecké paroly a plakáty se v Řecku neobjevují poprvé. Obrázek Merkelové v nacistické uniformě visel v Aténách už loni v říjnu. | Foto: Profimedia.cz

"Důchodci? Ať pomřou"

Protiněmecká rétorika zní na Peloponéském poloostrově ze všech stran.

Uznávaný moderátor aténské televize Extra 3 Georgios Trangas se do Němců pustil ve své show v přímém přenosu. "Německu je přece jedno, že tady pomřou tři miliony důchodců!" hřímal.

Za současný řecký chaos mohou podle něj německé firmy, které v zemi léta uplácely a dávaly pochybné úvěry.

Sám Trangas přitom - jak poznamenal server Spiegel online - nouzí rozhodně netrpí. Hlídají ho dva bodyguardi. A jezdí terénním autem. Mimochodem - německé výroby.

Přesně to, co Trangas říká, chtějí rozzlobení Řekové slyšet. Jeho pořad je čím dál populárnější.

Magický nacismus

Magické spojení Německa s nacismem už objevila nejen televize, ale i tisk.

Řecký pravicový deník Dimokratia (Demokracie) vyšel s obrázkem kancléřky Merkelové v nacistické uniformě na titulní straně.
Řecký pravicový deník Dimokratia (Demokracie) vyšel s obrázkem kancléřky Merkelové v nacistické uniformě na titulní straně. | Foto: Reuters

Řecký pravicový deník Dimokratia (Demokracie), který má blízko k vládní konzervativní Nové demokracii, ve čtvrtek tvrdě zaútočil na německou kancléřku Angelu Merkelovou. Na titulní straně zveřejnil fotomontáž, na níž pózuje v nacistické uniformě s hákovým křížem na rukávu .

Z titulků "Memorandum macht frei" (Memorandum osvobozuje) a "Dachau!" bylo zřejmé, že list srovnává škrty vynucené mezinárodními věřiteli s podmínkami v nacistických koncentračních táborech.

S koncentračními tábory a uniformami německých nacistů umě operuje i nejznámější řecký karikaturista Stathis Stavropoulos. Kreslí obří německé nacisty, kterak coby loutky vodí malé - a notně vystrašené - řecké politiky.

Kreslí Merkelovou, jak hailuje.

"Němci se s pomocí svých bankéřů chystají dokončit, co nedokončili svými zbraněmi za druhé světové války," řekl Stavropoulos německému deníku Bild.

Řekům prý chtějí "zas všechno vzít", jako ve čtyřicátých letech minulého století.

Bojkot německého zboží

Řecká zášť vůči Němcům bude mít zřejmě i ekonomický dopad. V Aténách se spojily svazy lékařů, právníků a inženýrů a společně rozhodly, že budou bojkotovat německé zboží.

Ze symbolické akce má časem vzniknout širší antiněmecké hnutí.

"Nemáme nic proti německým firmám nebo lidem, kteří tam pracují," tvrdí prezident řecké lékařské komory Giorgios Patoulis. "Ale tohle je jediný způsob, jak vyslat jasné poselství."

 

Právě se děje

Další zprávy