Evropa dál mrzne, počet mrtvých překročil čtyři stovky

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
7. 2. 2012 15:23
Sledujeme situaci na celém starém kontinentu, mrzne i Mallorka
Běloruský Minsk
Běloruský Minsk | Foto: Reuters

Praha/Varšava/Moskva - Tuhé mrazy, které už několik dní sužují Evropu od Dublinu po Moskvu, si vyžádaly takřka podle nejnovějších údajů 420 mrtvých.

Zatím nejvíce obětí - přes 130 - hlásí Ukrajina. V Česku se počet mrtvých blíží ke dvěma desítkám.

V Polsku kvůli počasí přibývá požárů i jejich obětí. Z Ruska jsou hlášeny stovky dopravních nehod na ledem pokrytých silnicích.

Počasí v obrazech:

Na příchod jara to zatím nevypadá, ba naopak. Největší mrazy zřejmě teprve přijdou.

Historický rekord, kdy teplota poklesla až k minus 42 stupňům, by mohl padnout na konci týdne, řekla v online rozhovoru se čtenáři Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

"Nejnižší teplotní minima v tomto týdnu naměříme zřejmě od pátku do neděle - to budou teploty klesat k -15 až -20 °C, místy k -25 °C a v horských údolích opět pod -30 °C," shrnula nejbližší předpověď.

Půlkilový rampouch zabil v Bělehradě mladou Srbku. Spadl na ni z dvanáctého patra. Zhruba třicetiletá žena byla na místě mrtvá. Podle nejnovější statistiky si mrazy vyžádaly už více než 420 mrtvých.

Zima svírá rovněž Itálii, kde si vyžádala už více než 20 obětí. Z regionu Abruzzy ve střední Itálii je hlášeno husté sněžení, uzavřeno muselo být několik dálničních úseků. V Římě zůstaly po sněžení z minulého týdne nadále uzavřené školy, ve středu se však mají podle agentury ANSA znovu otevřít.

Záchranáři musí během mrazivých dnů řešit mnohdy kuriózní situace. Dvaačtyřicetiletý cyklista se chtěl v Moskvě vyhnout chronicky ucpaným ulicím, a tak se vydal zkratkou přes zamrzlou řeku Moskvu. Zradil ho ale tenký led a zmrzlého na kost ho museli z mrazivé řeky vytáhnout policisté.

Praha prozatím nebude stavět další stany pro bezdomovce. Do nocleháren a vyhřívaných stanů dorazilo během uplynulé noci přes 630 lidí bez domova. Ani tak ale nebyly kapacity ubytoven zdaleka vyčerpány.

Do vážných problémů se kvůli počasí dostal i světoznámý bruselský čůrající chlapeček. Jak napsala agentura ČTK: Nečůrá! Přitom právě na tom je popularita této malé a turisty masově vyhledávané sošky založena. Správce ji vypnul kvůli obavám z možného popraskání trubek. Stejný osud potkal i další místní fontány a kašny.

V Polsku přibývá v souvislosti s mrazy požárů. Od pátku do neděle při nich přišlo o život 15 osob a skoro 80 oheň popálil, řekl v pondělí mluvčí hasičů Pawel Frontczak. Požáry vznikaly hlavně kvůli tomu, že si lidé neuměli správně zatopit. Dalších pět lidí zemřelo na otravu oxidem uhelnatým a asi 180 se jím přiotrávilo.

Rekordní mrazy postihly i španělský ostrov Mallorku. Meteorologové v tamním hlavním městě Palmě naměřili minus 5,7 stupně, což je nejnižší teplota za posledních 40 let. Některé tamější pláže pokryl podle agentury APA sníh.

Úřady na Ukrajině vybudovaly kvůli mrazům na 3000 vyhřívaných stanů, kam se během posledních dvou dnů uchýlilo na 10 tisíc lidí. Podle zemědělských expertů mrazy zničily polovinu úrody všech ukrajinských ozimů.

 

Právě se děje

Další zprávy