Kavkazský emír zastavuje útoky proti ruským civilistům

Martin Novák Martin Novák
3. 2. 2012 21:24
Doku Umarov vyzval své stoupence, aby ušetřili civilní obyvatelstvo.

Moskva - Vůdce takzvaného Kavkazského emirátu Doku Umarov oznámil, že zastavuje útoky proti ruským civilistům, nadále ale zůstávají legitimním terčem jeho organizace ruská policie a úřady.

Čečenec zdůvodnil na videozáznamu svůj krok tím, že se mění politická situace v zemi a Rusové začínají odmítat Vladimira Putina.

"Poslední události ukazují, že ruská populace nepodporuje Putina," řekl rusky Umarov, oblečený do vojenské uniformy.

"Proto nařizuji všem skupinám, aby přehodnotily speciální operace tam, kde by mohlo trpět civilní obyvatelstvo," prohlásil.

Kavkazský emirát je seskupení radikálních islamistů, které má na svědomí například sebevražedné atentáty na letišti Domodědovo, v moskevském metru nebo ve vlaku z Moskvy do Petrohradu.

V roce 2010 Umarov pohrozil  Rusku "ekonomickou válkou". Měla spočívat v napadání ropovodů, plynovodů a elektráren.

Je jedním z posledních velitelů původního čečenského povstání z devadesátých let, který je ještě na živu. Většinu ostatních už Rusové v průběhu let zabili.

Útok v moskevském metru patřil k akcím Kavkazského emirátu.
Útok v moskevském metru patřil k akcím Kavkazského emirátu. | Foto: Reuters

Před pěti lety Umarov vyhlásil emirát jako stát řídící se islámskými zákony a usilující o vytlačení Ruska z Kavkazu. Pod praporem islámu hodlá sjednotit muslimy z celého Kavkazu a ukončit tak více než dvousetletou ruskou nadvládu nad severem oblasti.

Do svého virtuální státu počítá území Dagestánu, Čečenska, Ingušska, Kabardino-balkarské republiky a Karačajevsko-čerkeské republiky. Počet jeho stoupenců se odhaduje na stovky.

Loni v březnu se objevily spekulace, že speciální protiteroristická jednotka zabila Umarova při operace v Ingušsku. Později to ministerstvo vnitra dementovalo.


 

 

Právě se děje

Další zprávy