Demonstranti se v Bratislavě střetli s policií

Zahraničí Zahraničí
3. 2. 2012 19:37
Lidé protestovali v osmi městech. V Bratislavě přišlo přes deset tisíc osob.
Obyvatelé Bratislavy protestují v souvislosti s kauzou Gorila
Obyvatelé Bratislavy protestují v souvislosti s kauzou Gorila | Foto: Pavol Urbi, Aktuálně.sk

Bratislava - Slovensko ožilo protesty proti korupci a propojení byznysu s politiky.

V Bratislavě, kde se shromáždilo přes deset tisíc lidí, prorazili demonstranti policejní zábrany a se zdviženýma rukama zamířili k Národní radě. Těžkooděnci je ale rychle začali zatlačovat zpět a přímo před budovu parlamentu je nepustili.

Demonstranti, mezi nimiž byl velký počet mladých lidí, odpověděli výkřiky: "Policejní stát!"

Nádvoří Prezidentského paláce předtím jiná skupina protestujících zasypala vajíčky a banány.

Proti budově parlamentu házeli někteří z účastníků protestu, který skončil před půl osmou, kamení. Policie vyrukovala s vodním dělem a pyrotechnikou. Podle televizní stanice TA3 byli nejméně tři policisté zraněni, byť jenom lehce.

Masivní akce byly hlášeny z osmi měst. Největší demonstrace se uskutečnila ovšem v Bratislavě. Podle ohlasu na sociálních sítích se na náměstí SNP mělo večer sejít na 25 tisíc lidí, nakonec jich ale v třeskutém mrazu přišla přibližně polovina očekávaného množství.

Na náměstí SNP se v listopadu 1989 konaly protesty proti komunistickému režimu.

Protesty na Slovensku minutu po minutě: Sledujte online reportáž Aktuálne.sk

Kromě metropole se protestovalo i v dalších sedmi městech. V Košicích organizátoři demonstrace počítali s účastí sedmi tisíc lidí, Žilina hlásila 4000 možných účastníků. Menší akce se konaly rovněž v Trenčíně, Zvoleně, Popradu a Nitře. Podle informací deníku SME se na náměstí sešlo asi 800 lidí, ale kvůli tuhému mrazu se lidé rychle rozešli.

Záběry z demonstrace se objevily na Youtube: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EbZUWe3H--I

Protesty souvisí s aférou Gorila, spisem Slovenské informační služby (SIS), jenž pojednává o vazbách podnikatelů (především finanční skupiny Penta) a vrcholných politiků.

Právě Penta ostatně stojí za předběžným opatřením, jimž soud zakázal vydání knížky Toma Nicholsona, slovensko-kanadského novináře, jehož objev nevídaný skandál rozpoutal.

Premiérka Iveta Radičová v reakci na demonstrace uvedla, že chápe lidi, kteří se dožadují spravedlnosti. "Chci ujistit, že mě osobně, ale i další politiky, tíží, když neumíme dosáhnout potrestání skutečných viníků," citovala slovenská média Radičovou.

Nejhůře je dopady aféry postižena vládní Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKÚ-DS). Podle spisu SIS spadají případy korupce do let 2005-2006 a tedy do období druhé vlády tehdejšího premiéra a nynějšího ministra zahraničí Mikuláše Dzurindy.

Demonstranti se Bratislavě střetli s policií 2
Demonstranti se Bratislavě střetli s policií 2 | Foto: Pavol Urbi, Aktuálně.sk

Preference ale v průzkumech spadly také straně Svoboda a Solidarita (SaS), která byla založena až v roce 2009. Slováci jsou totiž nespokojeni s vládou jako s celkem. Z aféry naopak těží Křesťanskodemokratické hnutí (KDH). Místopředseda strany a ministr vnitra Daniel Lipšic přislíbil, že celou kauzu nechá řádně přešetřit.

Ačkoliv demonstranti v Bratislavě dnes jasně vyjadřovali svou averzi také vůči expremiérovi Robertu Ficovi, popularita dnes opozičního Směru-Sociální demokracie zůstává stále vysoká. Je velmi pravděpodobné, že po předčasných parlamentních volbách, které se konají desátého března, bude vládu sestavovat právě Směr. 

 

Právě se děje

Další zprávy