Gorila je King Kong, zabila popularitu hlavních stran

Radim Klekner Radim Klekner
2. 2. 2012 15:20
Slovensko je na prahu partajní revoluce, do parlamentu míří nové strany
Případy korupce spojené s aférou Gorila se datují do období druhé vlády expremiéra Dzurindy
Případy korupce spojené s aférou Gorila se datují do období druhé vlády expremiéra Dzurindy | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bratislava - Tajný spis Slovenské informační služby (SIS) Gorila, z něhož vyplývá, že za druhé vlády expremiéra Mikuláše Dzurindy docházelo na Slovensku k rozsáhlé korupci, zřejmě notně zamává politickou scénou v zemi.

Dzurindova Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKÚ-DS) se propadla v průzkumech volebních preferencí a přeskočilo ji Křesťanskodemokratické hnutí (KDH). Jeho významným členem je ministr vnitra Daniel Lipšic, který přislíbil, že celou kauzu náležitě vyšetří.

Oproti volbám ztratila díky aféře Sasanka - pojmenované podle souboru esemesek, pocházejícího údajně rovněž z archivu SIS - polovinu svých příznivců i další strana pravicové vládní koalice, Svoboda a Solidarita (SaS).

Do parlamentu se zato derou nové strany a vše nasvědčuje tomu, že v předčasných volbách 10. března uspějí.

Zatímco SDKÚ-DS má podle agentury Polis nyní podporu 7,7 procenta dotázaných, SaS klesla až na 6,3 procenta. V listopadu vzniklá strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti se mezitím vyšplhala na 7,2 procenta a do Národní rady směřuje i další subjekt - Hnutí 99% (3,5 procenta).

Zatímco Obyčejní lidé šli do minulých voleb na kandidátce SaS, za Hnutím 99% stojí někdejší lídr Strany demokratické levice Ivan Weiss.

Gorila zatím nijak významně nepohnula s preferencemi Smeru-Sociální demokracie, ačkoliv v tisku proskočily zprávy, že se spolumajitelem finanční skupiny Penta Jaroslavem Haščákem, který v celé aféře hraje jednu z hlavních rolí, se scházel také šéf tehdejší opozice Robert Fico. Smer podle stejného průzkumu podporuje 41,5 procenta respondentů.

"Držím panu Lipšicovi palce, i když téma využívá (v předvolebním boji)," nechal se podle serveru iPolitika.sk slyšet Fico. Ten již dříve naznačil, že by pro něj KDH byl přijatelným koaličním partnerem.

Demokracie skončila tři měsíce po sametu

Otázkou zůstává, kdo Gorilu vypustil do médií, protože kauza z let 2005-2006 má zjevně poškodit především Dzurindovu SDKÚ-DS. S tou se kvůli záchrannému fondu Evropské unie rozkmotřila SaS, založená v roce 2009.

Aféra Sasanka srazila preference Sulíkovy SaS ještě více směrem k pětiprocentní hranici
Aféra Sasanka srazila preference Sulíkovy SaS ještě více směrem k pětiprocentní hranici | Foto: Reuters

Ta teď požaduje, aby Dzurinda společně s ministrem financí Ivanem Miklošem odešli z veřejného života. Předčasné volby vyprovokovala právě SaS, která kategoricky odmítla euroval, za nějž se naopak postavila premiérka Iveta Radičová, podporovaná SDKÚ-DS a zbytkem vládní koalice.

Také SaS požaduje přísné vyšetření Gorily. Sasanku, v níž se naznačuje, že se šéf strany Richard Sulík společně s podnikatelem Mariánem Kočnerem pokoušeli ovlivnit loňskou volbu slovenského generálního prokurátora, zato označuje za podvrh.

Do slovenského parlamentu se ve volbách může dostat až deset stran. Vedle vládního Mostu-Hídu, stavějícího se za pokojné soužití mezi Slováky a Maďary, jehož preference činí 7,7 procenta, to může být znovu i nacionalistická Slovenská národní strana (4,7 procenta).

O slovo se hlásí také Změna zdola, založená někdejším chartistou a tvrdým kritikem polistopadového režimu v SR Jánem Budajem, a Strana slobodné slovo košické podnikatelky Nory Mojsejové, účastnice řady kontroverzních reality show.

"Demokracie na Slovensku skončila tři měsíce po devětaosmdesátém," nechala se slyšet Mojsejová. Ta ovšem sama zbohatla podivným způsobem, byť to vehementně popírá.

Paralela s Českem?

Zatímco se Slováci proti úzkému propojení politiky a podnikatelských kruhů, netransparentní privatizaci a všeobjímající korupci a nepotismu bouří a začínají vycházet do ulic, v Česku, které se potýká se stejnými problémy, je klid.

Volebnímu vítězství Ficova Smeru zřejmě nic nezabrání, najde ale expremiér koaličního partnera?
Volebnímu vítězství Ficova Smeru zřejmě nic nezabrání, najde ale expremiér koaličního partnera? | Foto: Reuters

Policie se pouze chystá obvinit exministra obrany za ODS Martina Bartáka, jehož někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss obvinil, že po něm v roce 2008 požadoval v souvislosti s restrukturalizací automobilky Tatra desetimilionový úplatek.

Šéf ekologického rezortu vlády Pavel Drobil, který nutil někdejšího ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby zničil důkazy hovořící o tom, že se ministerský poradce Martin Knetig snažil z fondu vyvést 500 milionů korun pro vytvoření "finančního zázemí pro Drobila a ODS", sice musel svůj post opustit, zůstal ale místopředsedou strany a v letošních krajských volbách povede kampaň občanských demokratů.

V kauze Gorila oproti tomu zatím figuruje "jen" úplatek ve výši 3-5 milionů slovenských korun, kterým se Penta snažila získat někdejšího šéfa nemocnice patřící pod ministerstvo obrany a vnitra Stanislava Janotu.  

 

Právě se děje

Další zprávy