Norský soud trestal plánování krvavé msty za karikatury

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
30. 1. 2012 15:05
Terčem pumového útoku měla být redakce deníku Jyllands-Posten
Shawan Sadek Saeed Bujak u soudu.
Shawan Sadek Saeed Bujak u soudu. | Foto: Reuters

Oslo - Norský soud poslal za mříže dva muže, kteří plánovali pumový útok na dánský deník Jyllands-Posten.

Útok měl být odplatou za to, že list otiskl kontroverzní karikaturu proroka muslimů Mohameda od kreslíře Kurta Westergaarda.

Jelikož je duo pachatelů napojeno na teroristickou síť Al-Káida, vyhodnotil soudce jeho jednání, poprvé v norské historii, jako porušení protiteroristického zákona.

Mikael Davud, jenž je původem z ujgurské menšiny v Číně, má strávit za mřížemi sedm let a původem irácký Kurd Shawan Sadek Saeed Bujak tři a půl roku. Třetí z obviněných, David Jakobsen, byl obvinění z teroristického činu zproštěn. Bude ale stíhán kvůli tomu, že dvěma komplicům pomáhal získávat výbušniny.

Všichni tři obžalovaní žijí trvale v Norsku, podle žalobců však měli napojení na Al-Káidu, s níž údajně komunikoval hlavně Davud. Ten se navíc přiznal, že chtěl zosnovat také útok na čínské velvyslanectví v Oslu. Výbušniny se podle vyšetřovatelů naučil vyrábět ve výcvikovém táboře Al-Káidy v Pákistánu.

Norsko zatím nemělo s islamistickým terorismem žádné zkušenosti. Loni 22. července na dvou místech útočil pravicový extremista Anders Behring Breivik, jehož proklamovaným cílem byl naopak boj proti islamizaci Evropy. Po bombovém atentátu v centru Osla a střelbě na táboře sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya zůstalo dohromady 77 mrtvých.

S Mohamedem opatrně

Dvanáct náčrtků proroka Mohameda vyšlo jejich autora karikaturistu Jyllands-Postenu Kurta Westergaarda velmi draho. Stal se terčem nejméně třech útoků, přičemž při ataku mladého Somálce, ozbrojeného sekerou, unikl smrti doslova o vlásek.

Od té doby, co karikatury vyšly, musí žít pod neustálou policejní ochranou a ve strachu z teroristických útoků žije i celá redakce.

O tom, že utahování si z islámu nebo důležitých postav víry může být životu nebezpečné, se před necelými dvěma týdny přesvědčil francouzský satirický magazín Charlie Hebdo.

Za to, že vydal číslo věnované islámu a za editora označil samotného Mohameda, mu dosud neznámí pachatelé vypálili celou redakci.

Nizozemský dokumentarista Theo Van Gogh dokonce za svůj protimuslimský film v roce 2004 zaplatil životem.

 

Právě se děje

Další zprávy