Murdoch mává bílou vlajkou, zaplatí za špiclování

Zahraničí Zahraničí
19. 1. 2012 15:44
Částky za odposlechy News of the World se pohybují od 30 do 130 tisíc liber
Jude Law dostal nabídku odškodného ve výši 130 tisíc liber.
Jude Law dostal nabídku odškodného ve výši 130 tisíc liber. | Foto: Reuters

Londýn - Mediální kolos News Corporation se stále snaží uhasit skandál s odposlechy bulvárního nedělníku News of the World (NoW), který se naplno rozhořel loni v červenci.

Firma magnáta Ruperta Murdocha proto nabídla, že poškozeným vyplatí vysoké odškodné. A ti na dohodu kývli.

Rozhodnutí bylo zveřejněno během zasedání Vrchního soudu v Londýně. Náhrady za způsobenou újmu se tak dočká celkem 19 lidí, mimo jiné bývalý britský vicepremiér John Prescott, fotbalová hvězda Ashley Cole či herec Jude Law, jehož hlasová schránka byla odposlouchávána i na americké půdě.

Přesné částky nejsou známy, nicméně podle informací BBC dostane nejvíc - 130 tisíc liber - Jude Law. Jeho bývalá manželka Sadie Frostová si přijde na 50 tisíc a někdejší vicepremiér John Prescott na 40 tisíc. Bývalý ministr Chris Bryant bude odškodněn 30 tisíci librami. Na kolik si přijde jeden z pilířů fotbalové Chelsea Ashley Cole, zveřejněno nebylo.

Na dohodu o odškodném přistoupili mimo jiných také ministryně Tessa Jowellová, bývalá modelka Abi Titmussová, velšský ragbista Gavin Henson, bývalý důstojník James Hewitt, který měl aféru s princeznou Dianou, zpěvačka Dannii Minogue a bývalá manželka rockového zpěváka Noela Gallaghera Meg Matthewsová. Kompenzaci dostane i Sara Payneová, matka holčičky zavražděné v roce 2000.

Rupert Murdoch
Rupert Murdoch | Foto: Reuters

Komentátoři označují návrh smíru za Murdochovo "mávání bílou vlajkou". Pokud by totiž nedošlo k dohodě, vše by skončilo před soudem.

Celá aféra propukla už v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér NoW Clive Goodman. Vedení Murdochovy společnosti tehdy zdůrazňovalo, že šlo o iniciativu izolovaného reportéra.

Loni v červenci se ovšem ukázalo, že dnes již neexistující bulvár nechal odposlouchávat i hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. News Group žalovalo celkem 58 postižených, i když se odhaduje, že odposlouchávány byly stovky lidí. Někteří ze žalujících se s News Group nedohodli a budou se dále soudit.

 

Právě se děje

Další zprávy