Monti žádá, aby mu v boji s dluhy pomohli Němci

Radim Klekner Radim Klekner
17. 1. 2012 14:30
Z Unie zní znovu hlasy, které volají po evropské ratingové agentuře
Mario Monti se zasazuje o zavedení evropských obligací.
Mario Monti se zasazuje o zavedení evropských obligací. | Foto: Reuters

Řím, Berlín - Snížení ratingu, k němuž se v případě devíti členských států Evropské unie odhodlala agentura Standard & Poor's, vyvolalo v zemích eurozóny bouřlivé reakce.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle začal okamžitě volat po zřízení celoevropské ratingové agentury, která by hodnocení bezpečnosti investic prováděla "objektivně". Šéfka francouzské Národní fronty snížení ratingu naopak přivítala a vyzvala k opětovnému zavedení franku.

Italský premiér Mario Monti zase využil skutečnosti, že jedinou zemí, která si v EU podržela nejvyšší rating AAA se stabilním výhledem, zůstala Spolková republika, a obrátil se na vládu v Berlíně s tím, aby se více než doposud zasazovala o překonání dluhové krize v Evropě.

"Je v zájmu Německa, aby pomohlo nejvíce postiženým zemím s financováním jejich dluhu," řekl Monti v rozhovoru s deníkem Financial Times. Spolková republika totiž podle něj těžila ze zavedení eura více než jiné členské státy.

Jako prostředek, který by uklidnil nervózní investory, jmenoval předseda italské vlády společné evropské dluhopisy, s jejichž zavedením ovšem Německo nesouhlasí.

Zatímco Spolková republika, která loni zaznamenala více než tříprocentní růst, snížila svoje zadlužení z přibližně 81 na 79 procent hrubého domácího produktu, zůstal italský dluh nad úrovní 120 procent HDP.

Nová pravidla pro nákup dluhopisů

Za problémy, které jim snižování ratingu působí při shánění investorů ochotných vložit do státních dluhopisů obrovské částky, si ovšem členské země EU zčásti mohou samy. V časech, kdy je Standard & Poor's a další agentury hodnotily nejvyššími známkami, se svým vysokým ratingem pyšnily na každém kroku.

Merkelová se zatím do debaty o evropské ratingové agentuře příliš nezapojuje.
Merkelová se zatím do debaty o evropské ratingové agentuře příliš nezapojuje. | Foto: Reuters

Člen představenstva Evropské centrální banky za německé sociální demokraty Jörg Asmussen proto v rozhovoru s deníkem Bild označil narážky řady politiků, podle nichž agentury snížily evropské devítce rating na nátlak americké vlády, za "spiklenecké teorie" nemající žádný reálný základ.

Moc ratingových agentur je tak velká proto, že řada evropských zemí před lety přikázala svým vlastním investorům, mimo jiné velkým pojišťovacím společnostem, aby nakupovali státní dluhopisy jen v případě, že mají vysokou bonitu spojenou s patřičným ratingem.

Ten měl být v případě Standard & Poor's alespoň na úrovni BBB. Společnosti nabízející životní pojištění, ale také řada penzijních a investičních fondů se proto zavázaly, že nebudou cenné papíry s nižším hodnocením vůbec nakupovat.

Po Řecku, které již loni dostalo rating CCC, se nyní do skupiny zemí, do jejichž dluhopisů není příliš radno investovat, dostaly s hodnocením BB také Portugalsko a Kypr.

Evropská komise zatím hlasy volající po vytvoření "nezávislé" evropské ratingové agentury příliš neposlouchá. Pokud by totiž projekt podpořila, ubrala by mu od samého začátku na důvěryhodnosti.

Westerwelle přišel v rozhovoru s deníkem Neue Osnabrücke Zeitung s návrhem, aby takováto agentura byla vytvořena po vzoru německé nadace Warentest, zabývající se nezávislým hodnocením kvality zboží.

Kancléřka Angela Merkelová se do debaty o evropské ratingové agentuře zatím příliš nezapojuje, vyslovila se ale pro uvolnění přísných pravidel, za kterých smějí pojišťovny a investiční fondy nakupovat státní dluhopisy.

S tím ostatně souhlasí i hlavní analytik Standard & Poor's pověřený hodnocením bezpečnosti investic v jednotlivých zemích Moritz Kraemer.

"Nechceme převzít funkci regulátora trhu s dluhopisy," řekl v rozhovoru pro stanici Deutschlandfunk. "To naše úloha rozhodně není. Jsme si ale jisti, že naše pozice zůstane neotřesena, i když dojde k uvolnění pravidel pro nákup obligací."

 

Právě se děje

Další zprávy