Paříž uctí Václava Havla. Pojmenuje po něm knihovnu

Tereza Šídlová
11. 1. 2012 19:25
Knihovna má být otevřena v roce 2013, situovaná má být blízko "uměleckému" Montmartru
Václav Havel.
Václav Havel. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Paříž - Nejen Česko hledá cesty, jak podpořit nesmrtelnost díla zesnulého českého státníka a dramatika Václava Havla.

Exprezidentovo jméno se objeví i na mapě Paříže. Starosta francouzské metropole Bertrand Delanoë totiž rozhodl, že po Václavu Havlovi se bude jmenovat nově vznikající knihovna v pařížské ulici Pajol.

"Chci, aby byl uctěn jeden z největších umělců, jeden z největších státníků a jeden z největších bojovníků za svobodu," uvedl podle českého velvyslanectví v Paříži starosta Delanoë.

Knihovna je podle tiskového mluvčího ambasády Michala Dvořáka v současné době ve výstavbě, bude otevřena v roce 2013 a měla by nabídnout Pařížanům více než 30 000 děl.

Havlův soused Dalí 

Vznikající instituce bude ve stejném obvodu jako například slavný pařížský kopec Montmartre, který je historicky spjatý s uměleckou komunitou francouzské metropole a který přitahuje davy turistů.

Knihovna nesoucí Havlovo jméno by se tak nacházela například v blízkosti muzea Salvadora Dalího Espace Dalí. Ve čtvrti sídlí také univerzita.

Paříž není prvním městem v zahraničí, které se tímto způsobem rozhodlo uctít Havlovu památku. Třídu Václava Havla slavnostně otevřeli již pár dní po exprezidentově úmrtí v polském Gdaňsku, kde se začátkem 80. let zrodily nezávislé odbory Solidarita.

První místa pojmenovaná po Václavu Havlovi se objevují hlavně v Česku. Havlova ulice má být v Kadani či v Ostravě.

O letišti se rozhodne na jaře

V Poděbradech ponese exprezidentovo jméno základní škola, kterou koncem 40. let minulého století český státník navštěvoval, přejmenuje se už 18. ledna.

V budoucnu by Havlovo jméno mohlo nést i pražské letiště v Ruzyni. O tomto kroku má vláda jednat na jaře, po konzultacích s rodinou zesnulého politika. Režisér Fero Fenič, autor této myšlenky, ve středu na Úřad vlády donesl výzvu na přejmenování letiště. Petici na internetu podepsalo kolem 80 tisíc lidí.

Mezi nimi například i dlouholetý Havlův mluvčí Ladislav Špaček, s iniciativou naopak nesouhlasí bývalý osobní tajemník prezidenta Vladimír Hanzel.

 

Právě se děje

Další zprávy