Příval sněhu odřízl tři rakouská střediska od světa

ČTK ČTK
8. 1. 2012 16:51
V Tyrolsku byl vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Vídeň - Západ Rakouska i v neděli trápí mohutné přívaly sněhu, které opět uzavřely některé horské silnice a odřízly od světa nejméně tři oblíbená lyžařská střediska.

Silnice vedoucí k městečku Galtür a nedalekému Ischglu jsou kvůli lavinovému nebezpečí uzavřené, stejná situace je ve středisku Gargellen. Uzavírky platí i v mnoha dalších méně frekventovaných horských údolích a mimo provoz je nadále železniční spojnice mezi Rakouskem a Švýcarskem.

V Tyrolsku byl vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále.

Turistická kancelář v Ischglu uvedla, že silnice do horských středisek budou preventivně uzavřené celou neděli. Na rozdíl od soboty ale uzavírky nezpůsobují velký dopravní chaos, protože většina lidí své dovolené začíná a končí v sobotu a neděle bývají klidnější.

Přes metr sněhu za jeden den

V nejzápadnější rakouské spolkové zemi Vorarlbersku od čtvrtka přibylo až 120 centimetrů sněhu, za posledních 24 hodin to bylo asi 20 až 40 centimetrů, napsal s odvoláním na meteorologickou službu deník Die Presse.

V sobotu se kvůli sněhu uzavřely cesty do místních středisek Lech, Zürs, Stuben, Warth a Gargellen a také v neděli byly na mnoha komunikacích v horských údolích problémy.

V Tyrolsku závěje působí potíže v dodávkách energie, protože sníh poškodil vedení. V neděli kolem poledne bylo podle energetické společnosti Tiwag Netz AG bez proudu přes sedm tisícovek domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy