Belgie je 3. zemí v EU, kde byl transplantován obličej

ČTK ČTK
8. 1. 2012 10:35
Překvapením prý je, že muž se už pokouší mluvit. Operován byl jako 19. na světě
Belgičan s novým obličejem chce zůstat v anonymitě. Toto je Američanka Charla Nashová, které vloni transplantoval tvář tým českého chirurga Bohdana Pomahače
Belgičan s novým obličejem chce zůstat v anonymitě. Toto je Američanka Charla Nashová, které vloni transplantoval tvář tým českého chirurga Bohdana Pomahače | Foto: Reuters

Brusel - Belgie se po Francii a Španělsku stala třetí evropskou zemí, která zvládla transplantaci obličeje.

Podle agentury AFP o úspěšné operaci na sobotní tiskové konferenci informovali představitelé univerzitní nemocnice v Gentu. Tým lékařů před týdnem obličej zesnulého dárce transplantoval znetvořenému pacientovi, kterému chyběly rty, ale také svaly a nervy.

Na zákroku se podílelo 65 lékařů a operace trvala dvacet hodin. Podle vedoucího lékařského týmu Phillipa Blondeela dopadla nad očekávání dobře. "Je v pořádku, po šesti dnech se mu vede dobře, dokonce už byl schopen spolknout trochu vody," popsal Blondeel pacientův stav.

Překvapením prý je, že se muž už také pokouší mluvit. "Netušili jsme, že bude schopen mluvit tak záhy," řekl šéfoperatér.

Předtím se na světě povedlo dát nový obličej osmnácti pacientům. Belgičan, který si nepřál zveřejnit své jméno a chce i s rodinou zůstat v anonymitě, je devatenáctý.

Transplantace obličeje je relativně novou chirurgickou disciplínou. První taková částečná transplantace byla provedena ve Francii v roce 2005.

Obličejovými transplantacemi se proslavil také český lékař Bohdan Pomahač, který se na tuto oblast specializuje v nemocnici v americkém Bostonu.

 

Právě se děje

Další zprávy