Soumrak legendy, ruská armáda nechce kalašnikovy

Jiří Just, spolupracovník Aktuálně.cz
20. 12. 2011 11:50
Útočná puška AK-74, která se dostala i na státní vlajku, pro moderní boj nevyhovuje
Michail Kalašnikov, tvůrce nejrozšířenější ruční zbraně na světě AK-47 (Avtomat Kalashnikov) .
Michail Kalašnikov, tvůrce nejrozšířenější ruční zbraně na světě AK-47 (Avtomat Kalashnikov) . | Foto: Reuters

Moskva - Výrobce legendárních kalašnikovů, ruská zbrojovka Ižmaš, dostal od ruského ministerstva obrany tvrdou ránu. Ruské ozbrojené síly už neplánují nakupovat legendární útočné pušky AK-74.

Podle ministerstva obrany už nevyhovují potřebám armády a armáda plánuje nakoupit novou zbraň. Třeba i v zahraničí.

Tendr na ni by měl být vypsán už v první polovině příštího roku.

Kalašnikovy jsou doslova zavaleny všechny ruské vojenské sklady. Proto se armáda rozhodla je v dalších dvou letech nenakupovat. Přitom embargo na nákup fakticky platilo už tento rok.

Je jich moc. A nevyhovují

"My jsme je odmítli. Především kvůli tomu, že mobilizační zásoby, které má stát, včetně útočných pušek, jsou desetkrát vyšší, než jsou naše potřeby," prohlásil náčelník ruského generálního štábu Nikolaj Makarov.

Problém ale není jen v tom, že je kalašnikovů moc. Ruská armáda s charakteristikami pušky není spokojena.

Jak potvrdil generál Makarov, AK-74 ozbrojeným silám, které poslední tři roky procházejí modernizací, přestaly vyhovovat. Proto se za ně hledá náhrada.

Kalašnikovy dobyly svět. Ať už jde o Blízký východ (na snímku policista v Jemenu)...
Kalašnikovy dobyly svět. Ať už jde o Blízký východ (na snímku policista v Jemenu)... | Foto: Reuters

"Armáda je s kalašnikovy nespokojena, hlavně v posledních letech," potvrdil Aktuálně.cz Andrej Kirisenko, viceprezident ruské Federace praktické střelby a mistr Ruska ve střelbě z karabiny za rok 2010.

"Představitelé ruské armády byli dlouho přesvědčeni, že útočná puška kalašnikov je nejlepší na světě, a proto není třeba hledat nic jiného. Až v posledních letech pochopili, že AK-74 beznadějně zastaral. Přitom tento model má i nadále velký modernizační potenciál," myslí si Kirisenko.

Útočná puška byla podle jeho slov konstruována pro potřeby, které se dnes jeví jako poněkud absurdní.

Puška do mínus 50 stupňů

"Už dlouho prosíme konstruktéry, aby místo umělohmotné, krátké a nepohodlné pažby udělali teleskopickou, která bude odpovídat potřebám vojáků. Oni nám na to odpovídají, že tato pažba zato vydrží pád na betonovou podlahu při teplotě mínus 50 stupňů. Ale povězte, kdo bude při takové teplotě bojovat?" vysvětluje sportovec.

Podle Kirisenka to však neznamená, že ruská armáda se teď bude AK-74 zbavovat. Masivní přezbrojení ji určitě nečeká.

S Kirisenkovým názorem souhlasí Alexej Rogozin, předseda organizace Samooborona a zástupce generálního ředitele zbrojovky Orsis, holdingu Promtechnologii.

... nebo o Jižní Ameriku (na snímku Hugo Chávez).
... nebo o Jižní Ameriku (na snímku Hugo Chávez). | Foto: Reuters

"Nejde o přezbrojení celé armády na novou útočnou pušku. Armáda má daleko vážnější problémy, spojené s přezbrojením jiných druhů zbraní a vojenské techniky. K výměně kalašnikovů dojde v jednotkách plnících úkoly, pro které se puška nehodí," myslí si Rogozin.

Náhradu za kalašnikovy podle něj nedostanou branci, ale jen dobře vycvičení profesionální vojáci. Téměř jistě půjde o zvláštní jednotky, plnící bojové úkoly například na Severním Kavkazu.

Jak dál?

Jaká zbraň nahradí legendární kalašnikov, který se za svou historii dokonce dostal na vlajky afrického Mozambiku či teroristické organizace Hizballáh, není jasné. Oba specialisté nevylučují, že novou útočnou pušku může ruská armáda znovu získat od zbrojovky Ižmaš. Nebo i ze zahraničí.

"Existují pokusy vytvořit novou zbraň na platformě kalašnikova, například takzvaný AK-12, ale jsou i jiná řešení. Může to být zcela nová útočná puška, zkonstruovaná například na základě americké pušky M-16. Nebo to může být model zakoupený u zahraničního výrobce, ale to je málo pravděpodobné," vysvětluje Rogozin.

Tohle je současný arzenál ruské armády. Podívejte se:

Jak ale upozorňuje Andrej Kirisenko, zastavení nákupu kalašnikovů pro ruskou armádu neznamená, že je zbrojovka Ižmaš přestane vyrábět.

"To neznamená, že jiné ruské bezpečnostní orgány přestaly tyto útočné pušky nakupovat. Nebo že se přestaly vyvážet. Export kalašnikovů naopak dominuje. Útočná puška AK-74 a její verze pro civilní užití jsou hlavním vývozním artiklem zbrojovky. Ve velkém se vyváží třeba do Spojených států," tvrdí expert.

Svého "kalašnikova" se začala postupně zbavovat také česká armáda. Samopal vzor 58, který má podobnou konstrukci jako AK-47, bude nahrazen moderní útočnou puškou CZ 805 BREN od České zbrojovky.

Loni v lednu tato zbraň zvítězila v armádním tendru. Ministerstvo obrany zatím plánuje nakoupit okolo osmi tisíc zbraní BREN.

 

Právě se děje

Další zprávy