Komise: Církev zneužila v Nizozemsku desetitisíce dětí

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
16. 12. 2011 17:09
Šokující údaje vyplývají ze závěrečné zprávy nezávislé komise
Foto: Michal Žák

Haag - Skandál kolem sexuálního zneužívání dětí v církevních zařízeních nabývá v Nizozemsku obřích rozměrů.

Důvodem je zdrcující zpráva tamní nezávislé komise, která byla pověřena vyšetřením těchto případů. Podle agentury AFP totiž hovoří o "několika desítkách tisíc nezletilců", kteří se v letech 1945 až 2010 stali oběťmi zneužívání.

AFP dodává, že nahlášeno bylo zhruba 1800 případů zneužívání na katolických školách, v seminářích a sirotčincích.

Příslušná komise zkoumala osudy více než 34 tisíc lidí, kteří byli vychováváni v zařízeních katolické církve.

Zpráva institucím vytýká "selhání při dohledu". Představitelé římskokatolické církve v Nizozemsku se s případy zneužívání prý "nedokázali adekvátně vypořádat", aby "zabránili skandálům", a nedokázali obětem pomoci.

Utrechtský arcibiskup Wim Eijk se obětem omluvil. "Cítíme s oběťmi a nabízíme jim naši upřímnou omluvu," uvedl.

Každé páté dítě

Komise odhaduje, že každé desáté dítě v Nizozemsku se nějakým způsobem setkalo se sexuálním zneužíváním. U dětí, které navštěvovaly katolické instituce, je to údajně každý pátý jedinec.

"Několik desítek tisíc nezletilých mezi lety 1945 a 2010 bylo vystaveno nepříjemnému sexuálnímu chování lehké, vážné, nebo velmi vážné formy ze strany nizozemské katolické církve," konstatuje v závěrečné zprávě loni zřízená komise.

Vlna skandálů se zneužíváním loni zaplavila katolickou církev v zemích celého světa. V Evropě dosud byly pokládány za nejpostiženější země Irsko, Německo, Belgie či Rakousko. Nyní se k nim řadí i Nizozemsko.

Podle údajů nizozemského statistického úřadu se ke katolickému vyznání hlásí 29 procent z 16 milionů Nizozemců. Jde tak o největší církev v zemi.

Katolická církev v Nizozemsku v listopadu slíbila vyplatit odškodnění obětem zneužívání kněžími a dalšími pracovníky církve. Nový systém kompenzací počítá s odškodněními ve výši od 5000 do 100 tisíc eur (zhruba 125 tisíc až 2,5 milionu korun) - podle závažnosti případu.

 

Právě se děje

Další zprávy