Řek vybral na dávkách za neexistující děti 150 000 eur

Zahraničí Radim Klekner Zahraničí, Radim Klekner
15. 12. 2011 16:31
Bývalý policista pobíral dávky neoprávněně patnáct let. Vyrobil falešné rodné listy
Nefungující státní úřady, korupce, podvody a daňové úniky, to jsou hlavní příčiny řecké krize.
Nefungující státní úřady, korupce, podvody a daňové úniky, to jsou hlavní příčiny řecké krize. | Foto: Reuters

Atény - Na Řecko se valí jedna pohroma za druhou. Kromě středeční zprávy Mezinárodního měnového fondu, která notně zhoršila vyhlídky na rychlé hospodářské oživení země, a zdrcující kritiky, jíž se od mise MMF dostalo špatně fungujícím státním úřadům, vyšly tento týden najevo také rozsáhlé případy korupce v souvislosti s prací daňových inspektorů kontrolujících příjmy osob samostatně výdělečně činných.

A aby toho nebylo málo, oznámila dnes řecká policie, že narazila na čtyřiapadesátiletého muže, jenž po patnáct let neoprávněně pobíral rodinné přídavky na potomky, které si vymyslel.

Bývalý policista, jehož jméno úřady tají, se totiž naučil padělat rodné listy a od roku 1996 vybral díky přídavkům na celkem devatenáct fiktivních dětí 150 tisíc eur. Tedy téměř tisícovku měsíčně.

Policie se navíc domnívá, že celková částka bude ještě vyšší.

"Nikdy jsme se s ničím podobným nesetkali," citovala agentura Reuters vyšetřovatele, který případ dostal na starost. 

Bývalý policista byl zatčen ve chvíli, kdy se v jednom z aténských úřadů práce chystal převzít osm tisíc eur. Policie následně zjistila, že muž v roce 2001 přestal pracovat a žil od té doby výhradně jenom z dávek.

Nedávno přišli daňoví inspektoři na ostrově Thasos na jiného muže, který předstíral, že je navýsost skromně žijící zemědělec, ve skutečnosti ale vlastnil dva luxusní vozy značek Ferrari a Porsche. Peníze získal tím, že nabízel na lichvářský úrok půjčky těm, kdo se dostali do nesnází.

 

Právě se děje

Další zprávy