Masakr na belgickém vánočním trhu, pět mrtvých

ČTK ČTK
13. 12. 2011 23:40
Zběsilý střelec na náměstí v Lutychu pálil ze samopalu a házel granáty
Záchranáři a policisté ohledávají tělo jedné z obětí.
Záchranáři a policisté ohledávají tělo jedné z obětí. | Foto: Reuters

Lutych - Nejméně pět mrtvých a 120 zraněných si v úterý ve východobelgickém Lutychu vyžádalo řádění zběsilého střelce, který v centru města ze zatím neznámých důvodů začal po lidech házet granáty a pálit ze samopalu.

Útočník při akci zahynul, podle médií spáchal sebevraždu. Identifikován byl jako třiatřicetiletý Nordine Amrani, už dříve trestaný kvůli pěstování drog a přechovávání zbraní.

Oběťmi vraha jsou na místě zabitá pětasedmdesátiletá žena, stejně jako dva mladí lidé ve věku 15 a 17 let a sedmnáctiměsíční batole, které podlehlo zraněním v nemocnici několik hodin po útoku. Lékaři se podle agentury AFP obávají, že počet mrtvých se může zvýšit.

Izolovaný akt

Motivy atentátníka zatím nejsou známé, ale belgické úřady útok nehodnotí jako teroristický. Podle belgické ministryně vnitra Joëlle Milquetové šlo o izolovanou akci jednotlivce. Amrani, který žil v Lutychu, se měl v úterý dostavit k policejnímu výslechu, řekla novinářům prokurátorka Danielle Reyndersová. Příčinu předvolání neuvedla.

Náměstí sv. Lamberta s vánočním trhem. Už liduprázdné, po útoku zběsilého střelce.
Náměstí sv. Lamberta s vánočním trhem. Už liduprázdné, po útoku zběsilého střelce. | Foto: Reuters

Amraniho lutyšská policie podle agentury AFP dobře zná, přesto ale jeho motiv zůstává záhadou. Několikrát byl ve vězení za prodej drog a přechovávání zbraní a kradeného zboží, podle některých vyšetřovatelů i za mravnostní delikty. V září 2008 byl odsouzen k 58 měsícům vězení za držení deseti střelných zbraní a pěstování marihuany. Nikdy však neměl žádné styky s teroristy, nevykazoval ani známky psychické lability.

Krvavé předvánoční drama, které ochromilo dvousettisícový Lutych i celou Belgii, začalo ráno, kdy střelec opustil domov a zamířil autem do centra, kde se měl podrobit policejnímu výslechu. Na zádech měl batoh a v něm zbraně: pistoli, několik granátů a automatickou pušku. Podle policejních zdrojů šlo o belgickou útočnou zbraň FN FAL, média hovoří o samopalu kalašnikov.

Zasáhnout co nejvíc lidí

Chvíle hrůzy začaly na centrálním lutyšském náměstí sv. Lamberta kolem poledne, kdy byl střed města plný lidí spěchajících na nedaleké vánoční trhy. Amrani, oblečený do vojenských maskáčů, vylezl na střechu malého pekařství a začal odtud házet granáty na nedalekou autobusovou zastávku. Pak spustil palbu.

"Jednal osamoceně a nepůsobil zmateným dojmem. Chtěl zasáhnout co možná nejvíc lidí," řekl agentuře AFP novinář, který incident na vlastní oči viděl. Střelec pálil kolem sebe po okolí, v jednu chvíli ostřeloval projíždějící linkový autobus.

Místo zločinu.
Místo zločinu. | Foto: Reuters

Amrani nakonec sám zahynul, ale okolnosti jeho smrti nejsou jasné. Jisté je, že policisté ho nezabili; podle médií otočil zbraň proti sobě, jiní tvrdí, že byl zabit střepinou vrženého granátu. Nedaleko náměstí byl nalezen jeho automobil.

Záběry pořízené bezprostředně po incidentu ukazují krev na dlažebních kostkách, vozy záchranné služby a policejní vrtulníky hlídkující nad centrem města. Po střelbě kolemjdoucí v panice prchli do místních obchodů, které jejich majitelé zavřeli a zabarikádovali se v nich.

Situace pod kontrolou

Chaotická situace se podle policie postupně dostala pod kontrolu. Lutyšská radnice po útoku vyzvala obyvatele, aby nevycházeli z domů. V případě, že byli na nákupech, měli se skrýt v nejbližším obchodě. Automobily a autobusy byly vykázány z centra, ve dvoře justičního paláce byla zřízena provizorní služba rychlé lékařské pomoci. Lékařské týmy byly povolány i ze sousedního Nizozemska.

Místo tragédie navštívil belgický král Albert II. a královna Paola, do Lutychu přijel i premiér Elio Di Rupo. "Naše myšlenky jsou s postiženými, s jejich rodinami a milovanými, se všemi obyvateli Lutychu," uvádí se v prohlášení premiérovy kanceláře.

Náměstí sv. Lamberta je rušnou komunikační tepnou třetího největšího belgického města, denně tu projíždí na 1800 městských autobusů. Nedaleké náměstí Place du Marché je v těchto dnech místem velkého vánočního trhu, který každoročně navštěvuje na půldruhého milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy