V Berlíně řádí vánoční fantom. Nabízí pití s jedem

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
12. 12. 2011 18:21
Pijte jen alkohol, za který si zaplatíte, vybízejí organizátoři vánočních trhů
Vánoce v Berlíně.
Vánoce v Berlíně. | Foto: Reuters

Berlín - Na berlínských vánočních trzích řádí neznámý muž, který bavícím se návštěvníkům nabízí zdarma alkohol. Ten však obsahuje jedovatou látku vyvolávající nevolnosti, křeče a ztráty vědomí.

Německý tisk spekuluje, že by to mohla být tekutá extáze, někdy též nazývaná "K.O." kapky. Už při malém předávkování - a hlavně v kombinaci s alkoholem - mohou vyvolat příznaky jako při otravě. Policie však zatím nepotvrdila, že šlo o tuto drogu, a čeká na výsledky laboratorních zkoušek.

Zatím se přiotrávilo deset lidí, z nichž někteří skončili v nemocnici. Policii se přihlásili například jedenatřicetiletá žena a její o dva roky starší společník. Od neznámého muže dostali lahvičky s alkoholem, po jejichž vypití začali trpět blíže neupřesněnými zdravotními obtížemi.  

Spolu s provozovateli trhů vydala policie varování, aby návštěvníci konzumovali jen pití koupené ve stáncích.

Poslední známý případ se odehrál v sobotu večer na trhu poblíž známého Alexandrova náměstí, kde muž převlečený do kostýmu Santa Clause nabídl dvěma dívkám papírové pohárky se "šnapsem".

Jedna z nich ho vypila a na cestě domů ji postihla silná nevolnost. Vyšetření v nemocnici odhalilo, že do alkoholu "bylo cosi přimícháno", sdělila policie. O jakou látku se jednalo, musí teprve určit laboratorní testy.

Tento pokus o otravu návštěvníků berlínských vánočních trhů se od ostatních lišil. Pachatel se přestrojil.

V předchozích případech alkohol nabízel asi 1,8 metru vysoký muž s tmavě blonďatými vlasy a kulatým obličejem a místo pohárků své "dárečky" rozdával v malých lahvičkách. Policie proto zjišťuje, zda se jednalo o stejného člověka. Zatím prý po něm není žádná stopa.

 

Právě se děje

Další zprávy