V Oslu předávali Nobelovu cenu míru, patří třem ženám

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
10. 12. 2011 14:54
Dáváte význam čínskému přísloví, že ženy nesou polovinu nebes, slyšely při předávání
Jemenská politička Tavakkul Karmánová poté, co se dozvěděla o vítězství
Jemenská politička Tavakkul Karmánová poté, co se dozvěděla o vítězství | Foto: Reuters

Oslo - Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová, její krajanka Leymah Gboweeová a jemenská politička Tavakkul Karmánová v sobotu v norské metropoli Oslu převzaly letošní Nobelovu cenu za mír.

Předseda norského Nobelova výboru Thorbjoern Jagland během slavnostního ceremoniálu zdůraznil, že oceněné ženy reprezentují nejvýznamnější hnací sílu změn dnešního světa, jímž je "boj za lidská práva vůbec a boj žen za rovnost a mír zvláště".

"Dáváte význam čínskému přísloví, že ženy nesou polovinu nebes," uvedl Jagland.

"Vůdcové Jemenu a Sýrie, kteří vraždí svůj lid, aby si udrželi moc, by si měli uvědomit, že boj lidstva za svobodu a lidská práva nikdy neskončí. Žádný diktátor nemůže trvale nastavovat tvář větru dějin. Právě tento vítr vedl lidi k překonání Berlínské zdi a jejímu zničení. A právě tento vítr teď vane v arabském světě."

"Boj za svobodu už přinutil prezidenta Jemenu Alího Abdalláha Sáliha, jenž byl u moci 33 let, aby v únoru příštího roku odešel z úřadu, a syrský prezident Bašár Asad bude následovat," řekl Jagland.

Je to poprvé v historii udílení Nobelových cen míru, co ji obdržela trojice žen.

Všechny laureátky se na slavnostní převzetí dostavily v tradičních krojích své země - v barevných afrických hávech přišly obě Liberijky a Karmánová v pestrobarevném hidžábu.

 

Právě se děje

Další zprávy