Ruská města ochromily protesty, největší za 20 let

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
10. 12. 2011 18:12
Desítky tisíc lidí demonstrovaly proti falšování voleb, kritizují Putina
Demonstrace proti falšování voleb v Krasnojarsku
Demonstrace proti falšování voleb v Krasnojarsku | Foto: Reuters

Moskva - Rusko v sobotu prožilo horké chvíle. Mnoha městy se prohnala vlna masových protestů, při kterých lidé protestují proti falšování voleb. Jen v hlavním městě demonstrovalo podle různých odhadů na 50 tisíc lidí. V Petrohradě pak přes 10 tisíc.

S tak mohutným projevem nespokojenosti s poměry se režim Vladimira Putina dosud ještě nestřetl. "Přišli jsme říct, že už toho máme dost," vysvětlovali donedávna apatičtí Rusové.

Rusko bez Putina!", "Chceme změny!" a "Chceme přepočítání hlasů!" požadovali demonstranti na moskevském Bahenním náměstí, odděleném řekou Moskvou od Kremlu, kam se demonstrace v dohodě s radnicí přesunula.

Podle skandování davu by si Putin měl vzít lyže a zmizet na Magadan, do nehostinné končiny na severu, kam Stalin deportoval vězně. "Putin je zloděj! Medvěde odejdi!" znělo směrem ke Kremlu, sídlu prezidenta Dmitrije Medveděva, odděleném od demonstrace řekou Moskvou.

O protestech informovala i federální televize, patřící k hlavním oporám Putinova režimu. Stanice NTV v hlavní zpravodajské relaci ukázala davy moskevských demonstrantů a nechala zaznít požadavky na nové, svobodné volby.

Televize REN odvysílala podrobnou reportáž o volebních podvodech a falšování výsledků, které ústřední volební komise dosud odmítala vůbec připustit, důkazy prý byly předem natočeny

Takhle se v sobotu protestovalo v ulicích ruských měst:

Ministerstvo vnitra počet účastníků odhadlo na 25 000, novináři na 40 tisíc, organizátoři na 60 tisíc. Ale skutečný počet se dal těžko odhadnout, protože promrzlí lidé po čase odcházeli a střídali je noví příchozí. Policie varovala stále přicházející davy před zhroucením přetíženého mostu, na kterém už stojí tisíce lidí, snažících se dostat na mítink.

Na místo povolené demonstrace zamířilo i 1500 demonstrantů, kteří se sešli na původně ohlášeném místě, Revolučním náměstí u Kremlu. Policie proti demonstrantům nezasahovala.

Ve střehu na 50 tisíc policistů

Místo obklopovali policisté, ze vzduchu na situaci dohlížel vrtulník. Nad pořádkem v metropoli od počátku prosince bdí přes 50 tisíc policistů a vojáků ministerstva vnitra.

Tak velkou protivládní demonstraci viděla metropole naposledy v březnu 2001, kdy na 20 000 Moskvanů hájilo nezávislost televize NTV, kterou však i tak převzal polostátní koncern Gazprom.

Jeden z protestujících proti falšování parlamentních voleb v městě Krasnojarsk.
Jeden z protestujících proti falšování parlamentních voleb v městě Krasnojarsk. | Foto: Reuters

Politolog Dmitrij Oreškin z pódia ohlásil "skutečné výsledky voleb": Jednotné Rusko podle pozorovatelů nezískalo polovinu, ale nejvýše 30 procent hlasů, v Moskvě 26 procent, a ne 46 procent, jak tvrdí úřady.

Šéf sdružení motoristů Sergej Kanajev pobavil dav návrhem zasunout předsedovi ústřední volební komise do zadní části těla "všechny hlasy, které ukradl".

Předák liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij slíbil "přepočítat každý hlas", ale už po odchodu od mikrofonu přiznal, že úřady stížnost jeho strany nepřijaly.

"Chceme dvě věci: zrušit zfalšované volby a propustit politické vězně," prohlásila na mítinku známá ekologická aktivistka Jevgenija Čirikovová. Závěrečná rezoluce přidala i další body, včetně uspořádání nových voleb.

"Putina do Kremlu nepustíme"

"Březnové (prezidentské) volby budou jiné. Nepustíme Putina do Kremlu," slíbil bývalý premiér Michail Kasjanov, jehož kandidaturu na prezidenta před čtyřmi lety úřady nepřipustily.

Jednotné Rusko však stále slibuje zvolit Putina už v prvním kole a rozdrobená opozice, parlamentní i mimoparlamentní, nedokázala dospět ke společnému kandidátovi, který by měl šanci v klání uspět.

Vlna sobotních  protestů začala vzhledem k časovému posunu ve Vladivostoku na Dálném východu, kde asi 500 lidí požadovalo zrušení výsledků parlamentních voleb. "Nepotřebujeme revoluci, ale čestné volby, " zdůrazňovali řečníci.

Zatímco ve Vladivostoku povolená demonstrace proběhla pokojně, v Chabarovsku policie zatkla asi 80 ze 150 účastníků nepovolené akce.

V Blagověščensku, centru Amurské oblasti, protestovala padesátka lidí, v Krasnojarsku asi 700, čestné volby požadovala tisícovka lidí v Barnaulu, na tři stovky demonstrantů se sešly v Čitě, stovka v Ulan-Ude. Okolo tří tisícovek lidí demonstrovalo v Novosibirsku.

Ukradli nám hlasy

"Ukradli nám hlasy!" a "Vaše volby jsou fraška!" skandovalo přes 10 000 demonstrantů i v Petrohradě, druhém největším ruském městě, a požadovalo vypsání nových voleb s účastí všech stran.

Mnozí demonstranti si přivázali na ruku bílé pásky na znamení nesouhlasu s režimem. Policie, která odhadla počet účastníků na 7000, byla podle opozice nápomocna, jakkoli petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko označil protesty za "zahraniční provokaci".

Ústřední volební komise v pátek večer potvrdila vítězství vládní strany Jednotné Rusko. Putinova strana obsadí ve Státní dumě, dolní komoře parlamentu, 238 křesel ze 450. Komunisté mají 92 poslanců, menší levicová strana Spravedlivé Rusko 64 a nacionalisté Vladimira Žirinovského z Liberálnědemokratické strany 56 zákonodárců. Účast voličů činila 60,2 procenta.

Stejné čtyři strany tvořily i předchozí dumu, v níž Jednotné Rusko mělo více než dvoutřetinovou většinu 315 křesel, umožňující vládnoucí straně, aby sama měnila ústavu. Žádná další strana ve sněmovně zastoupena nebude. "Nesystémová" opozice opět nebyla k volbám vůbec připuštěna.

Takhle se demonstrovalo v minulých dnech:

 

Právě se děje

Další zprávy