Sepíšeme novou smlouvu o EU, řekli Sarkozy a Merkelová

Radim Klekner Radim Klekner
5. 12. 2011 17:11
Vytvořte fiskální unii a Evropský měnový fond, naléhají na Berlín a Paříž podnikatelé
Sarkozy s Merkelovou vědí, že prosadit změnu unijních smluv nebude jednoduché.
Sarkozy s Merkelovou vědí, že prosadit změnu unijních smluv nebude jednoduché. | Foto: Reuters

Paříž - Francie a Německo se před nastávajícím summitem EU shodly na sérii opatření ke stabilizaci eurozóny. Společně je předloží předsedovi Evropské rady Hermanovi van Rompuyovi ve středu, tedy den před zahájením vrcholné schůzky Unie.

"Chceme zajistit, aby se nerovnováha, která vedla k současné situaci v eurozóně, už nikdy neopakovala," citovala agentura Reuters francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který v pondělí jednal v Paříži s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

"Z toho důvodu požadujeme novou smlouvu o Unii, abychom lidu Evropy a členským zemím Unie i eurozóny dali jasně najevo, že tak jako doposud dál pokračovat nemůžeme," zdůraznil Sarkozy.

Francouzský prezident tím narážel na skutečnost, že se evropští lídři po dlouhé týdny nedokázali shodnout na konkrétních krocích k záchraně eura.

Sarkozy upřesnil, že návrhy, jež předloží s Merkelovou, se budou týkat změn v základních smlouvách o Evropské unii a že platit by měly pokud možno pro všech 27 zemí EU.

Německo a Francie jsou však připraveny vyjednávat pouze s představiteli 17 států, jež tvoří eurozónu, pokud ostatní země s korekcí smluv nebudou souhlasit.

Jednou z nejdůležitějších změn jsou automatické sankce pro ty členské státy, které nedodržují takzvaná Maastrichtská kritéria rozpočtové stability, tedy zejména rozpočtový deficit nepřesahující tři procenta hrubého domácího produktu a zadluženost na úrovni pod 60 procent HDP.

Zaveďte euroobligace, naléhají byznysmeni

Pro změnu smluv o EU, stejně jak pro vytvoření fiskální unie a Evropského měnového fondu, se v otevřeném dopise adresovaném představitelům eurozóny v pondělí vyslovila lobbistická skupina BusinessEurope, sdružující dvacet milionů evropských firem.

Foto: Petr Vyoral

Základem Evropského měnového fondu by podle BusinessEurope měl být Evropský stabilizační mechanismus (ESM), ve který se do roku 2013 má přeměnit stávající Evropský fond finanční stability (EFSF), z něhož je financována část dluhů Řecka, Portugalska a Irska.

Sarkozy s Merkelovou navrhují, aby se EFSF transformoval v ESM již v příštím roce a zároveň aby byla navýšena jeho "úderná síla", tedy možnost účinně intervenovat ve prospěch zadlužených zemí.

BusinessEurope podporuje rovněž myšlenku společných eurobondů, kterou prosazuje Francie. Německo se společnými evropskými obligacemi nesouhlasí, neboť se obává, že bude muset napříště platit vyšší úroky z dluhopisů než doposud.

Obě země se zato shodly v tom, že přísná rozpočtová kritéria platná pro celou EU by měla být napříště vepsaná do ústav členských zemí Unie a ty státy, které je nedodrží, by měly být pohnány před Evropský soudní dvůr.

 

Právě se děje

Další zprávy