Putinova strana ztratila. Zůstala jí jen těsná většina

Martin Novák Martin Novák
5. 12. 2011 7:25
Jednotné Rusko přišlo v dumě o 77 mandátů. Naopak komunisté posílili
Medveděv a Putin na povolební tiskové konferenci.
Medveděv a Putin na povolební tiskové konferenci. | Foto: Reuters

* První odhady naznačují ztrátu 77 křesel v dumě pro Jednotné Rusko * Naopak výrazně větší zastoupení bude mít levice. Komunisté a Spravedlivé Rusko * Volební účast byla nižší než před čtyřmi lety

Moskva - Vládnoucí strana Jednotné Rusko podle očekávání obhájila vítězství v ruských parlamentních volbách, ale v parlamentu bude mít podstatně méně poslanců než doposud.

Dosud volební komise sečetla přes 95 procent volebních lístků. A ty Jednotnému Rusku přisuzují zisk 49,69 procenta hlasů. V posledních volbách před čtyřmi lety přitom strana Vladimira Putina a Dmitrije Medveděva dostala přes 64 procent.

V přepočtu na poslance to znamená, že Jednotné Rusko získá v těchto volbách ve 450členné Státní dumě namísto dosavadních 315 křesel jen 238 mandátů. Bude tedy mít většinu pouhých třinácti křesel. 

Letošní volby byly víceméně referendem o popularitě Putina a Jednotného Ruska. 

Zatím druzí komunisté mají devatenáct procent hlasů (92 poslanců), levicové Spravedlivé Rusko třináct procent (64 mandátů) a Liberálně-demokratická strana nacionalisty Vladimira Žirinovského je podle odhadů až čtvrtá s necelými dvanácti procenty (56 křesel).

Ruští námořníci hlasují ve volební místnosti v Petrohradě.
Ruští námořníci hlasují ve volební místnosti v Petrohradě. | Foto: Reuters

"Přes všechny těžkosti a zodpovědnost kladenou na ramena Jednotného Ruska rozhodli voliči o tom, že bude nadále největší politickou silou. Je to výsledek, který odráží skutečnou situaci v zemi. A je to výsledek, který je zárukou stabilní vlády," uvedl v první reakci na předběžné výsledky Vladimir Putin.

Medveděv ve svém projevu přiznal, že nové složení dumy bude "komplikovanější." "Budeme muset v některých věcech vytvářet koalice a dohody s jinými stranami. To je normální, o tom jsou parlamentarismus a demokracie," uvedl prezident.

Komunistická strana Ruské federace si výrazně polepší. V minulých volbách dostala necelých dvanáct procent, teď atakovala dvacetiprocentní hranici.

Šéf komunistů Gennadij Zjuganov kritikou na adresu Kremlu nešetřil. "I přes snahu Jednotného Ruska zdecimovat veřejné mínění jej země odmítla volit. Rusko ještě nezažilo tak špinavé volby, dokonce ani v éře nejhlubšího kolapsu za Borise Jelcina," uvedl.

Budova ruské Státní dumy.
Budova ruské Státní dumy. | Foto: Martin Novák

Zbylé tři strany, které kandidovaly - Jabloko, Patrioti Ruska a Pravá věc - nepřekročí sedmiprocentní práh nutný pro vstup do parlamentu. Liberální Jabloko má podle odhadů tři procenta.

Pro 108 milionů oprávněných voličů bylo letos otevřeno celkem 95 tisíc volebních místností. Volební účast se pohybovala kolem šedesáti procent. To je o čtyři procenta méně než při posledních volbách v roce 2007.

Od nedělního rána nebyly dostupné některé webové stránky a servery, které dávají prostor kritice Kremlu a upozorňují na podvody při volbách. Hackeři napadli například stránky nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy či nevládní organizace Golos.

V Moskvě a Petrohradu policisté rozháněli několik demonstrací, zatkli zhruba padesát lidí.

Policie zatýká účastníky demonstrace v Moskvě, kterou svolalo na den voleb opoziční hnutí Jiné Rusko.
Policie zatýká účastníky demonstrace v Moskvě, kterou svolalo na den voleb opoziční hnutí Jiné Rusko. | Foto: Reuters

Kritici Vladimira Putina uvedli ještě před hlasováním, že volební kampaň je nespravedlivá, protože v mnoha částech Ruska představitelé státní správy či podniků nutí lidi různými způsoby hlasovat pro Jednotné Rusko a navíc televize, které jsou pro většinu Rusů hlavním zdrojem informací, také pomáhají Putinově straně.

Státní duma je dolní komorou ruského parlamentu, horní je Rada federace. Pravomoci dumy jsou ale v ruském systému značně omezené, hlavní slovo má prezident.

Prezidentské volby čekají Rusy 4. března. Téměř jisté zvolení má Vladimir Putin, který se s Dmitrijem Medveděvem dohodl na prohození funkcí. Dosavadní prezident Medveděv povede vládu jako premiér a Putin se z místa ministerského předsedy přesune zpět na pozici prvního muže Ruska, kterou zastával v letech 2000 až 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy