Breivik vraždil nepříčetný, zřejmě se vyhne vězení

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 11. 2011 13:23
K norskému soudu dorazil klíčový psychiatrický posudek
Fotografie Anderse Breivika z cestovního pasu.
Fotografie Anderse Breivika z cestovního pasu. | Foto: Reuters

Oslo - K soudu, jenž rozhoduje o vině, či nevině norského atentátníka Anderse Behringa Breivika, dorazil jeho psychiatrický posudek.

Lékaři v něm podle státního zástupce Sveina Holdena konstatují, že útočník trpí vážnou duševní chorobou, vraždil v nepříčetnosti a za provedení teroristických útoků v Oslu a na ostrově Utöya tedy nemůže být trestně odpovědný.

Zpráva o 230 stranách, vypracovaná na základě 13 rozhovorů, tak zřejmě rozhodne, že Breivik neskončí ve vězení, ale v psychiatrické léčebně.

"Žil ve vlastním iluzorním světě. Vlastní přeludy ho zcela ovládly," píše se mimo jiné ve zprávě, kterou prověří ještě Norská komise soudního lékařství. Závěry komise psychiatrů nicméně nejsou pro soud závazné.

Každopádně ale nahrávají jeho advokátovi, který na této premise vystavěl celou obhajobu. Nic jiného mu ani nezbývalo. Dvaatřicetiletý útočník se totiž ke všemu přiznal a dodal, že zabíjel proto, aby varoval před nebezpečím multikulturalismu a islámu.

Přestože umístil bombu do centra Osla a na nedalekém ostrově Utöya střílel bezbranné účastníky tábora mladých labouristů, trvá na tom, že je nevinný. Svůj čin označil za nezbytný pro záchranu Norska a celé Evropy. Sám o sobě navíc prohlašuje, že je duševně zcela zdráv, a předem vyjádřil obavy, že zpráva bude "vraždou jeho osobnosti".

Pochopí mě jen Japonec

Podle soudního psychiatra Torgeira Husbyho obviněný při vyšetření spolupracoval, i když původně trval na tom, aby ho vyšetřil japonský psychiatr, který ho spíš pochopí. Ve svém manifestu, zveřejněném těsně před atentátem, se Breivik netajil fascinací Japonskem a Koreou a jejich samurajským pojetím cti.

Kromě závěru psychiatrů ohledně Breivikova duševního zdraví zpráva obsahuje také hloubkovou studii dětství a dospívání obviněného a další skutečnosti, které mohly Breivika k jeho činům dovést. Podle norské televize NRK se ve zprávě píše, že byl Breivik v dětství vystaven útokům sexuálního charakteru.

Červencové běsnění Anderse Breivika se zapsalo do historie jako nejhorší podobný incident v norských dějinách. Nepřežilo ho 77 převážně mladých lidí a dalších 151 utrpělo zranění.

Případ, který šokoval Norsko i celý svět, vzbudil obrovskou mediální pozornost. I z tohoto důvodu byl útočník až do 14. listopadu, kdy se konalo první veřejné slyšení, udržován v izolaci. 

Breivik se od počátku snaží využít pozornosti médií a nevynechal ani tuto příležitost.

"Jsem vojenský velitel norského hnutí odporu a člen templářských rytířů v Norsku. Co se týče pravomoci soudu, zpochybňuji ji, protože jste dostali mandát od organizací, které podporují ideologii nenávisti a multikulturalismu. Přiznávám se k těmto činům, ale necítím se vinen," stihl říci u soudu, než mu bylo odebráno slovo. 

Další slyšení je naplánováno na 16. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy