Paralen může skrytě ničit játra. Stačí pár tablet navíc

Petr Jemelka Petr Jemelka, Jakub Novák
23. 11. 2011 18:00
Opakované lehké předávkování nemusí uživatel ani lékař vůbec zpozorovat
S paracetamolem opatrně.
S paracetamolem opatrně. | Foto: Aktuálně.cz

Edinburgh - I mírné předávkování běžnými léky proti bolesti a horečce s obsahem paracetamolu může mít fatální následky.

Lehké předávkování se totiž těžko rozpozná. Lidé přitom často užívají nadměrné množství léků, typicky používaných ke zmírnění potíží při chřipce a nachlazení, a to opakovaně.

Chronické nadužívání paracetamolu, který v Česku obsahují například léky prodávané pod obchodními názvy Paralen, Coldrex nebo Panadol, však může vážně poškodit játra, nebo být příčinou vzniku mozkových problémů.

S takovým varováním přišli skotští vědci z univerzity v Edinburghu. O jejich studii, zveřejněné v odborném periodiku British Journal of Clinical Pharmacology, informoval server BBC.

"Závěr je naprosto jednoznačný. Pokud si pravidelně berete větší dávky, nedosáhnete kýženého účinku, ale vážně si uškodíte. K lehkému předávkování dochází velice často, užíváte-li více léků na nachlazení. Řada z nich totiž paracetamol obsahuje," vysvětluje jeden z autorů studie Kenneth Simpson.

Dodržovat dávkování

To, že pacient paracetamol chronicky nadužívá, nemusí rozpoznat ani on, ani jeho lékař. Běžné krevní testy totiž lehké předávkování neodhalí a potíže s játry se projeví, až když je příliš pozdě.

Lidé často užívají nadměrné množství léků, typicky používaných ke zmírnění potíží při chřipce a nachlazení.
Lidé často užívají nadměrné množství léků, typicky používaných ke zmírnění potíží při chřipce a nachlazení. | Foto: Isifa/Thinkstock

Silné předávkování paracetamolem potom může mít rychlé a vážné důsledky. Může se projevovat nadměrným krvácením, otoky mozku nebo poruchami jeho funkce, nízkou hladinou cukru a v extrémním případě až smrtí.

"Je to jednoduché: pokud vám paracetamol nezabírá, namísto toho, abyste si vzali další prášek, kontaktujte svého lékaře nebo lékárníka a domluvte se na alternativní léčbě," radí profesor Roger Knaggs z Královské farmaceutické společnosti.

Přijde šetrnější lék?

V budoucnosti by ale mohli mít po starostech i netrpěliví, rad nedbající lidé, kteří při obtížích polykají jeden prášek za druhým.

Švédsko-britsko-francouzský výzkumný tým ve studii publikované v časopise Nature Communications ukázal, jakým způsobem zřejmě paracetamol v těle působí.

Hlavní úlohu hraje bílkovina zvaná TRPA1. Stejný mechanismus ale funguje třeba i v případě tlumení bolesti s pomocí THC - účinné látky obsažené v konopí. Možná právě toto zjištění otevře cestu k vývoji šetrnějšího způsobu potlačování bolesti.

 

Právě se děje

Další zprávy