Kontrarozvědka na Slovensku odposlouchávala i Radičovou

Zahraničí Zahraničí
23. 11. 2011 12:05
Skandál stál křeslo ministra obrany Lubomíra Galka
Iveta Radičová a Richard Sulík
Iveta Radičová a Richard Sulík | Foto: Reuters

Bratislava - Skandál s odposloucháváním novinářů příslušníky Vojenské zpravodajské služby na Slovensku se rozrůstá.

Vychází totiž najevo, že zřejmě nebyli odposloucháváni jen žurnalisté, ale i politici. Dokonce i samotná premiérka Iveta Radičová. Informaci zveřejnil slovenský deník Nový Čas, podle kterého si vojenští zpravodajci založili na Radičovou spis s názvem Dáma.

Z dokumentů vyplývá, že služba odposlechla například rozhovor mezi Radičovou a předsedou strany Svoboda a solidarita Richardem Sulíkem. Kvůli odporu Sulíka vůči navýšení evropského záchranného fondu vláda Radičové padla a nyní už jen dovede Slovensko k jarním předčasným volbám.

Vojenská kontrarozvědka se zajímala v souvislosti s Radičovou a Sulíkem o aktivity bývalého tajemníka ministerstva hospodářství Martina Chrena. Ten byl členem Sulíkovy strany a podepsal za ministerstvo smlouvu s firmou, které byl spolumajitelem.

Radičová už rozhodla o odvolání ministra obrany Lubomíra Galka, který v úterý ve slovenském parlamentu nedokázal odposlouchávání novinářů přesvědčivě zdůvodnit. Ministra podrobil ostré kritice zejména bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák.

"Odposlouchávání novinářů je neslučitelné s principy právního státu a demokracie," oznámila Radičová.

Odposlechy se týkaly redaktora zpravodajské televize TA3 a reportérů deníku Pravda. Důvodem sledování měl být i únik informací z vojenské kontrarozvědky.

Zatímco o odposleších novinářů Galko věděl, o sledování Radičové a spisu Dáma podle svých slov netušil.

 

Právě se děje

Další zprávy