Tuňák se bude přísněji chránit. Pomohou počítače

Václav Viták
25. 11. 2011 19:40
Komise pro ochranu tuňáků zpřísnila kontrolu. Pořád ale málo, říká WWF
Tuňák obecný
Tuňák obecný | Foto: Reuters

Istanbul - Tuňákovi svítá naděje, že by konečně mohl být omezen jeho nadměrný výlov.

Mezinárodní komise pro ochranu tuňáků v Atlantiku (ICAT) chce zpřísnit kontrolu kvót. Cena vyhledávané mořské ryby totiž rok od roku stoupá, což se projevuje na stavech rybí populace.

Komise na zasedání v Istanbulu rozhodla, že zavede elektronický systém kontroly množství ulovených tuňáků. Ten stávající, založený na papírové dokumentaci, je prokazatelně nedokonalý, snadno zneužitelný a současně mnohdy i špatně kontrolovaný.

Výzkumy ukazují, že kapitáni rybářských lodí programově zapírají úřadům část úlovku tuňáků. Organizace na ochranu životního prostředí Pew Enviromental Group (PEW) na svých stránkách uvedla, že tento trend se navíc v posledních letech zhoršuje.

Podle PEW bylo v roce 2008 prodáno na světových trzích o 31 procent více tuňáků, než povolovala oficiální kvóta. Loni to bylo už o 41 procent víc.

Od roku 1998 do roku 2010 se prodalo celkem 490 000 tun tuňáka vyloveného ve východním Atlantiku nebo Středozemním moři v odhadované ceně 13,5 miliardy dolarů.

Znamená to, že kvóty stanovené pro toto období byly překročeny o 98 tisíc tun.

Problémem hlavně farmy

ICAT se ale na istanbulském zasedání nezabýval největším letošním problémem s tuňáky, a to jejich nelegálním výlovem v libyjských vodách během občanské války.

Komise rozhodla, že tuto záležitost bude řešit odděleně, na jiném zasedání, které se bude konat až příští rok.

Ochránci životního prostředí mají z výsledku jednání komise smíšené pocity. Pokrok považují za nedostatečný.

Obliba sushi ve světě roste, což je jedna z příčin stále rostoucí poptávky po tuňácích.
Obliba sushi ve světě roste, což je jedna z příčin stále rostoucí poptávky po tuňácích. | Foto: Reuters

Světový fond na ochranu přírody (WWF) pozitivně hodnotí novou povinnost pro rybářské lodě, mořské farmy i úřady jednotlivých států vkládat informace o veškerých ulovených tuňácích do elektronického systému namísto současné vysoce nepřesné papírové dokumentace. Současně ale poukazuje na to, že i toto řešení je pouze polovičaté.

Problémem jsou hlavně zmíněné farmy, nad kterými není efektivní kontrola, a proto se do nich dostává velké množství nelegálně ulovených malých tuňáků, kteří jsou tam pak vykrmeni a prodáni s velkým ziskem obvykle do Japonska.

WWF proto žádá, aby všechny farmy na pobřeží Středozemního moře, které se zabývají dokrmováním těchto ryb, začaly být přísně kontrolovány.

Pokud kontrola není možná, je podle Světového fondu na ochranu přírody nutné všechna tato zařízení nekompromisně uzavřít.

 

Právě se děje

Další zprávy