Norové soudí muže, kteří se chtěli mstít za karikatury

Petr Jemelka Petr Jemelka
15. 11. 2011 17:24
U třech obviněných islamistů policie našla materiály potřební k výbušninám

Oslo - V Norsku začal proces s trojicí, jež připravovala útok na dánský list Jyllands-Posten. Mělo jít o odvetu za karikatury proroka Mohameda, které list otiskl v roce 2006.

Všichni tři obvinění uvedli, že necítí vinu. S tím ale nesouhlasí norská obžaloba a policie, která u nich našla předměty potřebné pro výrobu výbušnin.

Kromě norského občanství obžalované spojuje také radikální islám. Údajný vůdce skupiny Mikael Davud pochází z ujgurské menšiny v Číně, Shawan Sadek Saeed Bujak je původem irácký Kurd a poslední obviněný David Jakobsen je rodilý Uzbek.

Podle obžaloby chystali, tak jako už mnozí před nimi, pomstu za publikaci dvanácti zesměšňujících zobrazení proroka Mohameda.

Všichni tři na úvod procesu obvinění odmítli. Během výslechu u norské tajné služby PST však údajně učinili částečná doznání. Ujgur se měl přiznat také k přípravě útoku na čínské velvyslanectví v Oslu.

Prokuratura se domnívá, že byl útok připravován pod taktovkou pákistánské Al-Kájdy, u níž byl jeden z obviněných vycvičen.

S Mohamedem opatrně

Dvanáct náčrtků proroka Mohameda vyšlo jejich autora karikaturistu Jyllands-Postenu Kurta Westergaarda velmi draho. Stal se terčem nejméně třech útoků, přičemž při ataku mladého Somálce, ozbrojeného sekerou, unikl smrti doslova o vlásek.

Od té doby, co karikatury vyšly, musí žít pod neustálou policejní ochranou a ve strachu z teroristických útoků žije i celá redakce.

O tom, že utahování si z islámu nebo důležitých postav víry může být životu nebezpečné, se před necelými dvěma týdny přesvědčil francouzský satirický magazín Charlie Hebdo.

Za to, že vydal číslo věnované islámu a za editora označil samotného Mohameda, mu dosud neznámí pachatelé vypálili celou redakci.

Nizozemský dokumentarista Theo Van Gogh dokonce za svůj protimuslimský film v roce 2004 zaplatil životem.

 

Právě se děje

Další zprávy