Stallone a jeho akční senioři ničí v Bulharsku přírodu

Martin Novák Martin Novák
15. 11. 2011 11:40
V Bulharsku se natáčí film Expendables 2. Ne všichni jsou z toho nadšení
Vchod do jeskyně, kde se má natáčet.
Vchod do jeskyně, kde se má natáčet. | Foto: wikiemedia

Sofia - Akční hvězdy amerického filmu, jako jsou Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris nebo Jean-Claude Van Damme, natáčejí v Bulharsku film Expendables 2.

Jde o volné pokračování stejnojmenného filmu, který se v České republice promítal pod názvem Postradatelní.

O intenzivní "střílecí" a bojové scény zřejmě opět nebude nouze, ovšem právě to se nelíbí bulharským přírodovědcům a ochráncům životního prostředí.

Natáčet se totiž má i v chráněné jeskyni Devetaška na severu Bulharska. Jedná se o mimořádné místo, kde žije třináct vzácných druhů netopýrů, z toho dva jsou na seznamu celosvětově ohrožených druhů.

"Jeskyně je jedním ze tří největších stanovišť netopýrů v Evropě," napsal server vesti.bg, který zprávu o protestu přinesl jako první.

Arnold Schwarzenegger se podepisuje zájemcům v Sofii.
Arnold Schwarzenegger se podepisuje zájemcům v Sofii. | Foto: Reuters

Environmentalisté se domnívají, že chystané natáčení, při kterém se bude v jeskyni hodně střílet, netopýry nenávratně poškodí a způsobí škody i uvnitř jeskyně.

Centrum pro výzkum a ochranu netopýrů už před časem varovalo, že turistická stezka vede příliš blízko jeskyně a na zvířata to má škodlivý vliv. A teď dostanou další ránu.

Bulharská televize bTV v reportáži s odvoláním na experty uvedla, že části jeskyně nebude možné uvést do původního stavu, přestože to produkce filmu slibuje. Úřady ve městě Pleven nicméně filmování i přes protesty povolily.

Snímek se natáčí také v Sofii, Plovdivu a na dalších místech Bulharska. Například bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger strávil v zemi celkem čtyři dny.

V říjnu postihla štáb tragická událost, když při natáčení ve vodní nádrži Ogňjanovo na jihozápadě Bulharska předčasně explodovala výbušnina a zabila jednoho kaskadéra.

První díl snímku Expendables, který měl premiéru v roce 2010, se natáčel převážně v Brazílii.

Bulharsko se stalo oblíbenou destinací zaoceánských filmařů. Za posledních dvanáct let se tam točilo už více než čtyřicet amerických filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy