Pilot si dal před startem trávu. Na palubě měl 192 lidí

Zahraničí Zahraničí
8. 11. 2011 18:16
Ruský pilot kouřil s letuškou marihuanu, policie je zadržela
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Moskva - Krátce před startem zadržela ruská policie pilota, který chtěl pod vlivem drog řídit letadlo se 192 pasažéry na palubě.

Krátce předtím kouřil s letuškou marihuanu. V Magadanu, přístavním městě na ruském Dálném východě, pak usedl do kokpitu stroje společnosti Jakutija Airlines, aby s ním odletěl do 6000 kilometrů vzdálené Moskvy.

Jak uvedla agentura Interfax, čerstvé stopy po vykouřené "trávě" potvrdili lékaři, které policie přivolala.

Stroj nakonec vzlétl s 12hodinovým zpožděním a náhradní posádkou.

V krátké době jde v Rusku už o druhý podobný případ. Policie tam nedávno přistihla jiného pilota, kterému v krvi pro změnu našla stopy po konzumaci syntetických drog.

S piloty a ostatním letištním personálem ale nemají problémy jen v Rusku. Cestující v Cayenne, hlavním městě Francouzské Guyany, vyděsil v červenci 2011 varovný dopis určený zdrogovaným a opilým leteckým dispečerům a dalším zaměstnancům tamního mezinárodního letiště.

Foto: Jan Langer

Dopis ředitele letového provozu měl nadpis "Nebezpečné a se zaměstnáním neslučitelné chování některých pracovníků". Obsahoval výčet zakázaných - a na letišti dosud zjevně běžně konzumovaných - látek.

"Nebezpečné praktiky je třeba dostat pod kontrolu," citoval z něj francouzský list Le Figaro.

Brát drogy a pít alkohol se "odteď nesmí méně něž osm hodin před nástupem do služby", stálo v něm.

Mezinárodním letištěm v Cayenne ročně projde 420 tisíc cestujících, z evropských aerolinek tam přistávají třeba stroje Air France.

 

Právě se děje

Další zprávy